Uitgelicht standaard

Nederlanders zijn echte kaaseters. Gemiddeld eten we zo’n 17 kilo kaas per jaar. Tot zover eigenlijk niets nieuws. Maar als je dan inderdaad zo’n kaasliefhebber bent, is het hebben van een goed winkeladresje goed waard. Geel goud, in dit geval. Want zeg nu zelf: die plastic fabriekskaas van de Appie Hap is nu niet echt je van het.

Echte foodies kennen natuurlijk allemaal l’Amuse, van Betty Koster. Niet zomaar een kaashandel, maar een echte (zelfbenoemde) ‘fromagerie’. Oftewel: een kaaswalhalla waar je onder de tien euro nog geen kaasplankje hebt. Betty is bij het bredere publiek bekend van onder meer haar columns uit de Delicious. En het mag gezegd worden: in de hoofdstad zijn we dolblij met de komst van deze bijzondere winkel aan de Stadionweg. Ook kennen we natuurlijk allemaal ‘De Kaaskamer‘, in de Runstraat, en de twee Kaashuizen van Tromp. Ook deze zijn ieder jaar weer goed voor een plekje in de Kaascharts. Maar daarover een andere keer meer.

Want hoe geweldig deze kaasjuweliers ook zijn, soms wil je ook wel gewoon eens een betaalbaar plakje op je boterham. En dat kan. Ons favoriete adres is Bart Kaas, gesitueerd ter hoogte van de Euroland op de Amsterdamse Albert Cuypstraat (nummer 94-100). Inmiddels al zo’n jaar of negen onze eigen hofleverancier van het Hollandse goud. De kraam wordt gerund door Bart (hoe kan het ook anders?) en zijn vrouw Marjan. Waar het bij Bart soms jaren kan duren voordat het ijs gebroken is (maar dan heb je ook wat!), is gelukkig Marjan met haar ijzersterke geheugen (‘dit weekend weer lekker varen?’) nooit verlegen om een gezellige babbel met vaste klanten. Vaak begeleid door een overheerlijk vers afgesneden plakje kaas, dat altijd met open armen verwelkomd wordt. Authentieker kan het bijna niet.

Aanraders bij dit pareltje op de Albert Cuyp zijn onder meer de jongbelegen ‘Septemberkwaliteit’, de botermalse Graskaas (het echte voorjaar in je mond) en als klap op de vuurpijl: wereld’s beste oude brokkelkaas. De hit op iedere gelegenheid. Neem van deze oude held vooral minimaal twee keer zoveel als dat je oorspronkelijk van plan was, want als men hier eenmaal van begint te eten, is het zo op. Ook ‘De Droom van de Boerderij’ is een kaas die je echt een keer geproefd moet hebben. Romig, pittig, en vooral om je vingers bij af te likken. En als je geluk hebt, beschikken Bart en Marjan ook over een overheerlijk hard truffelkaasje. Gesneden al lekker uit het vuistje of als onderdeel op een kaasplateau, maar bovenal geschaafd overheerlijk als de finishing touch van huisgemaakte truffelrisotto (hierover trouwens binnenkort meer). Dus als je in de buurt bent van de Cuyp, loop dan even langs bij Bart & Marjan. Voldoende keus namelijk voor iedereen. En doe ze vooral de groeten!

Bart Kaas
Albert Cuypstraat (t.h.v. nummer 94-100)