Uitgelicht standaard
Iedere stad, iedere wijk heeft zijn eigen buurtkroeg. Ik ben gezegend met meerdere 
kroegen in een straal van 200 meter waaruit ik kan kiezen. Op een donkere winteravond weet ik geen gezelliger cafe dan de Wetering met heuse open haard in de zaak. Schijnt het zonnetje, dan zit ik op het fijne terras van Nel op het Amstelveld en als ik in the mood ben voor een middagje lichte verkeersongevallen en scheldpartijen, schuif ik aan op het terras bij Heuvel, hoek Spiegelgracht/Prinsengracht. 

En er is nog een kroeg, zeer dichtbij, waar het prima toeven is, weer of geen weer. En dat is Le Patron op de hoek van de Vijzelgracht en Lijnbaansgracht. Toen ik als kind in deze buurt opgroeide zaten hier meerdere zaken met wisselend succes, nooit langer dan een jaar of wat. Le Patron daarentegen is here to stay! Een grote schare trouwe fans weet deze sympathieke zaak dagelijks te vinden en die groep lijkt steeds groter te worden. De laatste keer dat ik er was, eerder deze week, was het nog vroeg op de avond en nog vrij rustig. Twee heren speelden gemoedelijk een bordspel aan de bar, collega's van het kantoor aan de overkant doen een biertje om de dag af te sluiten en een groepje hippe vogels op het terras genieten van de laatste zonnestralen onder het genot van een cocktail. Het mooie meisje achter de bar is snel, vriendelijk en voorkomend. In no time arriveren onze drankjes en ook de bestelde bitterballen staan binnen 5 minuten op tafel. 

In het weekend is het een absoluut gekkenhuis en barst de kleine zaak bijna uit z'n voegen, binnen en buiten op de stoep staat het vol met hipsters, buurtbewoners en andere gezelligheidszoekers. Die gezelligheid en vooral populariteit speelt Le Patron momenteel enigszins parten, enkele weken geleden presenteerde de gemeente Amsterdam een lijst met horeca zaken die een verhoogd risico lopen om hun vergunning kwijt te raken, nu dat zij streng zullen optreden tegen zaken die, volgens sommige buurbewoners, geluidsoverlast zouden veroorzaken. Le Patron staat op die lijst maar de uitbater is nooit door de gemeente benaderd en voelt zich dus machteloos nu een plaatselijke buurman Bolderbast ervoor kan zorgen dat na drie klachten de zaak moet sluiten. Uiteraard moeten druktemakers worden toegesproken en dat is ook waar het personeel zich op een warme zomeravond constant mee bezighoudt om zo overlast te voorkomen. 

Het zal een eeuwige discussie blijven onder Amsterdammers: worden we een slaperig dorp of is Amsterdam al vrij en uitbundig genoeg? Tuurlijk, regels moeten er zijn en aso's mogen zeker geen vrij spel krijgen en anderen tot last zijn. Maar beste mijnheer van der Laan, wees voorzichtig met de pareltjes van de stad en laat eerlijke, mooie horeca zoals deze niet ten onder gaan!

Le Patron
Vijzelgracht 63