Uitgelicht standaard

zaalvanafkaas(1)Parijs telt honderden klassieke brasserieën, allen met hetzelfde principe, zelfde soort kaart en uitstraling. Maar wie begint met zoiets? In Parijs is dat het legendarische restaurant La Coupole, een zaak aan de Boulevard du Montparnasse die er al sinds 1927 zit en sindsdien fantastische klassiekers op de kaart heeft staan zoals de steak béarnaise, escargots en confit de canard. Iedere keer als ik in Parijs ben boeken mijn vrouw en ik hier een tafeltje. Inmiddels zijn er dus vele zaken te vinden met een soortgelijk concept, maar zij waren toch echt de eerste!

Terug naar Amsterdam. Gelukkig is het aantal leuke, no-nonsense restaurants in de hoofdstad de afgelopen jaren enorm gestegen. Mooi, puur voedsel zonder toeters en bellen en in de zaak een sobere doch sfeervolle setting met houten tafeltjes en stoeltjes, geen muziek, flessen kraanwater en gunstige huiswijnen op tafel, je kent het wel. Denk aan Rijsel, Aan de Amstel, Fa. Speijkervet, Pekelhaaring, Goudfazant, De Ysbreeker, Café Modern en zo kan ik nog wel even doorgaan.          Maar waar begon het? Daar zullen de meningen over verdeeld zijn, waarschijnlijk ook onder de lezers van Catch52, maar voor mij is Restaurant Amsterdam de grondlegger in de hoofdstad geweest voor ´het nieuwe eten´. Al vanaf de opening kwam ik er graag en nog steeds is het de fietstocht naar het Watertorenplein meer dan waard! Zelfs op de zeer gure afgelopen maandagavond. Vlak voordat ik linksaf sla vanaf de Haarlemmerweg kijk ik rechts richting de kermis op het Westergasterrein. Alle bakjes van de spin leeg, de Crazy Mouse draait overuren, agressieve lichtflitsen kleuren het huizenblok aan de overkant maar geen hond te bekennen op het hele terrein, slechts de ijskoude oostenwind en wat verveelde tieners die de attracties bedienen.

foto(3) foto(4)

 

 

 

 

 

 

foto(5)In Restaurant Amsterdam is het, ondanks de gigantische ruimte, warm en gezellig. Er is een fijne leestafel waar ik mijn eerste glas wijn drink, wachtend op mijn tafelgenoot. Eenmaal aan tafel genieten we van de fijne klassiekers waar deze zaak al sinds de opening succesvol mee is. We eten huisgemaakte paté, garnalencroquetjes, steak tartare en steak béarnaise.  De béarnaise licht in de schift maar ach, kniesoor die er op let. Naast de gerechten die wij kiezen staan er nog veel meer prachtige basic gerechtjes op de kaart zoals Schelvislever, Oeuf mayonaise, Rillettes en Hollandse garnalen met citroenmayonaise. Basic, niet deur en ontzettend lekker!

Naast het feit dat eigenaresse Milene zo’n mooie kaart voert, neem ik ook m’n petje af voor het lef wat nodig is om een zaak van zo’n omvang op te zetten in een buurt die, zeker tijdens de opening vele jaren terug, nog niet echt hot was.

Restaurant Amsterdam
Watertorenplein 6
www.cradam.nl