Uitgelicht standaard

We hebben een nieuwe trend in Amsterdam. De ruige keuken heeft verder gekeken dan onze landsgrenzen lang zijn, en is massaal aan het kiezen voor een lekkernij Duitser dan Duits. Flamm(en)kuchen. En lekker dat het is! Dus wij smullen inmiddels het liefst zo vaak mogelijk van deze specialiteit van onze Oosterburen. Au naturel, of juist met de meest lekkere ingredienten er rijkelijk op gedrapeerd. Denk tomaten, een kaasje her en der, tot aan de luxe variant met spinazie, parmezaan en een eitje.

IMG_2531Voor de non-kenners van de Duitse keuken: een Flammkuchen is – heel oneerbiedig – het Duitse tegenbod op de pizza, oorspronkelijk afkomstig uit de Elzas. Maar dan op lekker, luchtig en knisperend deeg. Belegd met, in de originele bezetting, zure room, uitjes, en uitgebakken spekjes. Vooral geschikt om uit het knuistje te eten.

 

En zo zijn we in Amsterdam langzamerhand dus niet alleen op toeristengebied, maar ook nog op een andere manier overspoeld worden door het Duitse geweld. Wij geven in dit geval de eer aan onze vrienden van Aan de Amstel voor hun innovatiekracht (mochten er anderen zijn die dit willen tegenspreken, please do tell!) rondom deze fabuleuze lekkernij. Maar dat ook alleen maar omdat we de Flammkuchen daar voor het eerst op de kaart tegenkwamen. Uit betrouwbare bron heb ik namelijk ook al vernomen dat Café Bedier gewoon de eerste was in Amsterdam die het Elzasser hapje op de kaartje had staan. Maar de lekkernij is door ons inmiddels al gesignaleerd – en in een aantal gevallen zelfs al genuttigd – bij het hipste van het hipste in 020. Denk aan The Lobby van Hotel V op het Nesplein, het weergaloze Bar Bukowski en de meer dan welkome Societe Wunderbar hartje centrum.

Guten Appetit Leute!  It’s finger-licking (g/f)ood.

PS: Ken jij meer plekken waar Flammkuchen de harten en magen van de liefhebbers doet verwarmen? Laat het ons weten – wij proberen het uit. Beloofd.