Trakteren koffie boek Catch52

Wat mij betreft gaat er niets boven expedities door eigen stad. Simpelweg op loze momenten van de week te voet of te fiets gedeeltes van de stad doorkruisen waar je tot voor kort geen weet van had. Op zoek, of liever gezegd juist niet op zoek naar onbekend terrein, in de vorm van mensen, winkels maar bovenal horeca. Ik woon nu zelf al enige tijd aan de westkant van de stad, aan het eind van de Overtoomse Sluis, en ik moet zeggen dat dat een heerlijk gebied is om opnieuw te ontdekken. Ik heb er zo’n veertien jaar geleden ook gewoond, en het is een verademing om te zien hoe dit gedeelte van de stad zich ontwikkeld heeft en nog steeds ontwikkeld.

Opvallend genoeg is dat mijn vrije weekendochtenden zich de laatste tijd steeds vaker in en om de Jan Pieter Heijestraat plaatsvinden. En voor iedereen die zich al een tijdje niet in dit gedeelte van de stad heeft laten zien: pak je fiets en ga linea recta naar deze straat! Of liever niet eigenlijk, want dan hebben mij more-or-less-in-de-buurtgenoten en ik deze heerlijke straat voorlopig nog gewoon voor onszelf. Voordat de goegemeente hem ook ontdekt. Want wat mij betreft mag deze straat een onder-onsje blijven.

Een van mijn laatste ontdekkingen is Trakteren. Ja natuuuurlijk zat deze zaak er allang, maar dat wil niet zeggen dat ik er al een keer was geweest. Maar ik kan je een ding beloven: hier ga ik vaker komen. Trakteren is namelijk de ultieme traktatie voor de koffieliefhebber. De mannen achter de counter weten waar ze het over hebben als het gaat om koffieleut, maken de meest heerlijke cappuccino’s op de zaterdagochtend (en ook any other day of the week), begrijpen wat service is (‘croissantjes zijn net op, maar ik kan er zonder probleem eentje voor je afbakken’), hebben alle koffie-curiosa die de hobby-barista maar voorhanden wenst, en – misschien wel het belangrijkste – hebben een buurtfunctie. Jan en Alleman is hier welkom om zijn of haar weekend (en nogmaals: any other day) goed te beginnen, door te komen of te eindigen in termen van koffie, thee en welk toebehoren dan ook.

IMG_4060Trakteren. Het is – inkoppertje – een traktatie an sich.

>>> En als je dan toch in de buurt bent (en ze zijn nog open): vergeet dan niet om een ijsje te halen bij Jan Pieter IJsje. Die sinaasappel-koriander is to die for…

Trakteren Koffie

Jan Pieter Heijestraat 119-A