Tip 10 uitgelicht standaard

De Tiplijst, samengesteld door de fanatieke Catch-lezer. Hoe het werkt? Wij stellen via onze Facebookpagina met regelmaat een vraag (‘wat is de beste …’) en wachten dan op jullie antwoord. Meer dan tien tips? Dan bepalen we – hoe polderend democratisch – gewoon door middel van een stelling welke tips de beste zijn. Vandaag tien tips waar je een lekker kippetje kunt scoren. En nee heren, we bedoelen hier niet dat lekkere mokkel van achter de bar mee. Het gaat gewoon om een sappig gegrild exemplaar op je bord. Uit of thuis.

1. Café Schilders (1e van der Helststraat 45) – grote favoriet van Marianne en populaire vrij-mi-bo stek voor jonge, hippe Amsterdammers. En misschien nog wel het belangrijkste: eigenaar van een geweldige officiele rotisserie, die als scheidingswand tussen bar en keuken fungeert. Nice!

2. Chris Kip (Albert Cuyp markt, stal 117) – poelier in hart en nieren, en al jaren één van de vaste stallen op de Albert Cuypmarkt. Van ordinaire kipfilets tot Bressekippetjes. In de kerst ook het adresje voor de traditionele kerstkalkoen.

3. Rijsel Rotisserie (Marcusstraat 52B) – veel besproken in de media en onthaald als een van de betere adresjes van onze hoofdstad. Een rol die zij met verve vervullen. Een kaart geïnspireerd op Franse tradities en dat proef je. You gotta love Rijsel!

4. Bierfabriek (Rokin 75 / Nes 92) – kippetjes met bier is de nieuwe sushi van vandaag de dag. Naast Café Schilders en De Biertuin (zie nummer 5) kun je ook hier terecht voor deze topcombi. 500m2 aan bier, pindadoppen op de grond en ronde tafels met je eigen tap. En kip. Veel kip.

5. De Biertuin (Linnaeusstraat 29) – speciaalbieren en gegrilde kip. Ook deze zaak in Amsterdam Oost ging dit jaar open met deze beproefde combinatie. Met 39 verschillende biertjes op de kaart komt iedereen hier aan zijn trekken. En dus kip. Mét huisgemaakte appelmoes.

6. Slagerij Scholten (Rijnstraat 70) – een prima adresje om een versgegrild kippetje te halen en deze vervolgens thuis te verorberen. Meer woorden moet je hier niet aan vuil willen maken. Gewoon goed.

7. Buurtsuper Anavatan (Cabralstraat 34) – Op de Cabralstraat (West) zit een klein Marokkaans supermarktje dat ook gegrilde kippetjes heeft. Als ze net zo lekker zijn als die van Ankara Market op de Van Woustraat, dan is het zeker een bezoekje waard.

8. De kippenboer van de Dappermarkt – gelegen halverwege een van de leukste markten van Amsterdam (ja, ik zei het al eerder, Oost is zo gek nog niet). Gegrilde kippetjes en pootjes voor het uitzoeken. Lekker voor thuis, of meteen alvast een kluifje uit het vuistje.

9. Hotel de Goudfazant (Aambeeldstraat 10h) – gesitueerd in een oude garage, midden op een industrieterrein. Maar niet alleen de setting is geweldig, ook de kaart. En hoewel die regelmatig wisselt, is de poussin (klein kippie) van het spit om je vingers bij af te likken.

10. Keuken Deli (Oosterkade 30, Utrecht) – waaaat?! een 030 in onze tip-lijst? Ja. Inderdaad. Hoewel er gegarandeerd nog heel veel andere lekkere kippetjes te halen zijn in Amsterdam, werd me vriendelijke doch dringend op het hart gedrukt dat deze zaak in Utrecht echt faaan-taaas-tisch is. En als we de foto op de homepage mogen geloven (en dat doen we!), is deze zaak zeker een kippenbezoekje waard!

Hecht aan de nummering van de lijst overigens geen waarde – we stellen de lijst op op basis van binnenkomst. Jouw tip op de nummer 1 positie? Gewoon wat sneller reageren op onze oproepen op Facebook!