Je zult maar worden uitgenodigd voor een one night stand. Voor een verstandig mens voelt het misschien aan als een oneerbaar voorstel, voor mij was het een uitnodiging die ik met beiden handen tegelijk aangreep. Restaurant Bo Cinq organiseerde namelijk onlangs voor de tweede keer een ‘one night stand’. Een avond waarop de keuken wordt overgenomen door een chef van buitenaf. Dit keer had de ploeg van Hokkai Kitchen de eer om de zaak niet één, maar twee avonden afgeladen vol, over te nemen. After all: when it’s so nice, you do it twice! Een zet die zowel de equipe van Bo Cinq als van Hokkai wat mij betreft voor een derde keer mag maken.

Maar first things first: Hokkai Kitchen is ‘er eentje van buiten de ring’. Een specialiteitenzaak uit IJmuiden, die vooral heel veel verstand heeft van vis. Met een Japans tintje welteverstaan. Of liever gezegd een, of misschien wel de specialist van Europa is als het gaat om Japans eten, met de nadruk daarbij op vis. En daarmee dus ook sushi. Die je kunt afhalen in de winkel, daar ter plekke aan een paar tafeltjes kunt opeten, of doe als een van de tienduizend (je leest het goed!!!) Japanse expat-huishoudens in Europa (ja, ook dit lees je goed!!!) en laat je visspecialiteiten die Hokkai rechtstreeks importeert uit Japan gewoon aan de deur bezorgen.

BoCinq 3Voor ons in dit geval geen van dit alles: tijdens de one night stand werden onze gerechten gewoon kant-en-klaar maar vooral in optima forma voor ons op tafel gezet. Denk onder meer sashimi cocktail, gefrituurde sint-jakobsschelpen (met Marrokaans Bo Cinq-teintje) en overheerlijke met de lekkerste unagi (paling) die ik ooit heb gegeten (en dat zegt best wat). Favoriet van de avond? De sabelvis die drie dagen gemarineerd was in miso, waardoor de vis niet alleen botermals maar ook nog eens een perfect zoetje meekreeg. Ik kan deze one night stand dan ook niet anders omschrijven dan zoals de organisatie dit zelf deed: Japans eten zoals Japans eten bedoeld is.

IMG_1919Dus hou Hokkai Kitchen eens in gedachten wanneer je zelf de keuken in wilt voor een Japanse avond (of gewoon wilt afhalen), en niet te beroerd bent om eens voorbij de stadsgrenzen te gaan. Maar hou vooral Bo Cinq ook in de gaten! Het plan is dat zeker ieder kwartaal de keuken overgenomen zal worden door een chef van buitenaf. En als Hokkai de toon mag zetten, dan kom ik graag ook een volgende keer langs. Want stiekem vind ik een zaak als Bo Cinq onder de rook van het Leidseplein gewoon een pareltje temidden van de tourist traps. En dat zouden we soms bijna vergeten door al het nieuws dat de kop op steekt in de stad. De bar alleen al is waanzinnig, en bovendien geldt dat ook voor de inhoud van de glazen op de bar. Bo Cinq veroverde niet voor niets ook een plekje op onze Tip 10 met Fabulous Shakerboys.

Extra pluspuntje: het moge duidelijk zijn dat creator Casper Reinders ook bij deze zaak al zijn tijdloze interieur-fahige ziel en zaligheid ook in deze zaak gelegd heeft. En – mannen let u even op – net als bij mijn persoonlijke favoriet Lion Noir, heeft ook Bo Cinq cosy sofa’s langs de muur staan waar gevieren maar zeker ook getweeën gedineerd kan worden. Om de avond na een heerlijk diner geheel in stijl af te sluiten met nog eend drankje aan die befaamde bar. Want als je een avond goed begint, kun je hem namelijk ook maar beter goed eindigen. Het was mij in ieder geval een waar genoegen.

>>> Ook zo’n enorme zin in cocktails gekregen?? Neem dan snel een kijkje in onze Tip 10 over cocktailbarren in town. Er staat voldoende tussen!

Bo Cinq

Prinsengracht 494

Hokkai Kitchen

Egmondstraat 2 (IJmuiden)