Het Damrak is niet bepaald mijn favoriete hang-out als het gaat om Amsterdam. Ik denk van de meeste Amsterdammers niet eerlijk gezegd. Hoewel het centrum de laatste tijd qua zakelijk en privéafspraken een ontegenzeggelijke aantrekkingskracht op mij uit blijft oefenen, is dit een straat die ik normaal gesproken vooral eerder mijdt dan er op zoek te gaan naar een eet- dan wel drinklocatie. Eigenlijk net als het Rokin, enkele uitzonderingen daargelaten wellicht: het NRC Cafe en Bar Italia doen bijvoorbeeld hun best om de boel een beetje te pimpen. Maar let’s be honest, er zijn leukere straatjes in hartje centrum te vinden. Met idem horecagelegenheden. Toch was ik naar een specifieke gelegenheid wel nieuwsgierig. Hotel The Exchange, en omdat ik niet op zoek was naar een hotelkamer. Een stop dus voor Stock, het bijbehorende cafe.

The Exchange is een smal, hoog en vooral bijzonder hotel. Gelegen te midden van de toeristische meuk waar het Damrak ondanks de woeste plannen van de gemeente om bekend staat. Dat wil dus zeggen op het eerste gedeelte, ongeveer te hoogte van de Beurs van Berlage. Het hotel zelf is in die zin bijzonder dat jonge ontwerpers van het Amsterdam Fasion Institute de vrije hand hebben gekregen om de 61 kamers (het hotel is groter dan je denkt) in te richten. Met als gevolg een grote bundeling van vrij eclectische en toch ook weer speels ingerichte kamers. Een verademing als je het vergelijkt met het hotelaanbod dat er verder in deze hoofdstraat van Amsterdam huist. Dat is helaas ook wel meteen terug te zien in de prijzen die ze voeren, maar hé, als je op zoek bent naar een bijzondere kamer in 020 die ook nog eens centraal gelegen is, dan is het niet anders. Het Waldorf Astoria zal er in ieder geval naar alle waarschijnlijkheid er ruimschoots overheen gaan, dus wat dat betreft.

StockNaast de hotelkamers heeft The Exchange ook een plek om te ontbijten, te eten en te drinken. Geen traditionele eetzaal in dit geval, nee, gewoon een plek waar iedere voorbijganger ook van harte welkom is. En waar menig toerist misschien zou moeten stoppen. Stock. Ze zitten namelijk niet voor niets tegenover de Beurs. Bij Stock kun je ontbijten, koffie drinken, lunchen, en tot 7 uur zelfs een voorzichtig drankje kunt doen. Al zou ik in dat geval liever de Amsterdamse gezelligheid opzoeken in een van de tientallen kroegen richting Zeedijk.

Maar goed, de inrichting is er in ieder geval een stuk witter, Scandinavisch-ogender en dus hipper. Een klein nadeel: het aantal zitplekken is wat beperkt, zeker als je niet op een krukje wilt eindigen. De menukaart (grappig detail: the Stocklist – je kunt er ook in blijven hangen) is voor ons verwende Amsterdammers misschien ook niet de meest in het oog springende als je vergelijkend warenonderzoek zou doen. Maar ja. Zoals eerder gezegd zou de rest van het Damrak en het Rokin in ieder geval qua interieur, inrichting en inspanning een groot voorbeeld mogen nemen aan deze zaak. En dat is soms ook gewoon een complimentje waard. En voor toeristen een prima visitekaartje bij aankomst vanaf het CS.

Hotel The Exchange/Cafe Stock

Damrak 50