Uitgelicht standaard

Helaas is de ambachtelijke slager een uitstervend beroep, net als de brood- of banketbakker of andere métiers waarbij zwaar lichamelijk werk komt kijken. Zo sluit binnenkort ook slagerij Jong aan de Utrechtsestraat helaas zijn deuren, hij heeft geen geschikte opvolger kunnen vinden. Liever kiest de jongere generatie voor een uitdagende carrière in één van de  spannende kantoortuinen van Sloterdijk of Amsterdam zuidoost, waar de lichamelijke inspanning zich beperkt tot een wandelingetje naar de water cooler of het koffiezetapparaat en, als het niet regent, een standaard rondje om het sfeervolle betonnen kolos tijdens de lunchpauze. Lekker samen je passie uitoefenen, heerlijk!

Maar…ze zijn er nog! De dames en heren die al jaren lang voor dag en dauw opstaan om met veel liefde hun beroep uit te oefenen. Ga bijvoorbeeld eens langs bij slagerij Zuid op de Albert Cuyp markt, achter de kraampjes. We hebben al vaker geschreven over Alain Bernard, daar zijn we ook nog steeds fan van, maar net zo vaak loop ik nu 50 meter verder bij Zuid naar binnen. Mijn vader is niet zo van de opsmuk en krijgt spontaan uitslag bij vleesjuweliers met koksmutsen waar je een proseccootje krijgt als je op je truffeltartaartjes staat te wachten terwijl je SUV voor de deur dubbel geparkeerd staat. Hij gaf mij dus de tip om mijn vlees wat vaker bij Sjaak van slagerij Zuid te halen.

albert-cuyp-slagerij-zuid

 

 

 

 

Sommige mensen schrikken een beetje bij binnenkomst, bijna altijd ligt er een varkenskop in de etalage de passanten licht verbaasd aan te koekeloeren. Daarnaast een slee met varkenspootjes of orgaanvlees. Maar juist nu het hele ‘kop-tot-staart verhaal’ zo hot is, zou je hier als echte foodie natuurlijk niet van mogen schrikken. Eenmaal binnen is het alleen maar vlees wat de klok slaat. Geen gezellige versiering of plaatjes van zonnige weilanden waar de dieren gegraasd hebben, nee vlees! Veel, eenvoudig en vooral goed vlees.

Een leuk extraatje, iets dat je er gratis bijkrijgt, is de typisch Amsterdamse humor. Zo werkt er naast eigenaar Sjaak een meneer waarbij de term ‘metro-man’ niet echt van toepassing is. Zwaar Amsterdams accent, tatoeages op handen en armen en nogal rap van tong (van het type: ‘leg daar maar neer’ als je bij iemand anders thuis een volle pan tomatensoep uit je handen laat vallen).

Slagerij-Zuid-luifelDe heren weten heel goed waarover ze het hebben en kunnen je dus van uitstekend advies voorzien. Ook hebben ze mooie ‘basis producten’ die je niet bij iedere slager ziet. Zo koop ik, op aanraden van mijn vader, al enige tijd mijn vlees en botten hier bij Zuid voor een sterke bouillon. ‘Levenskracht’ noemen ze dat. Je krijgt dan een zak vol mee naar huis die zo veel smaak en kracht afgeeft waardoor je bouillon zelfs helemaal zal geleren zodra het is afgekoeld.

Maar ook hebben ze mooie vleeswaren, het nu zo populaire buikspek, kalfswangetjes en ga zo maar door. Dus zoek je echt lekker vlees voor een heel mooie prijs, loop dan een keer bij Zuid naar binnen, krijg je geen spijt van!

Slagerij Zuid
Albert Cuypstraat 95