Uitgelicht standaard

Daar zat hij, schuchter als een klein jongetje een beetje naar de grond te kijken. Was hij nou die stoere totaal getatoeëerde topchef die op zijn 21e al een Michelinster bij elkaar kookte? Interviewster Jonah Freud stelde hem gerust met de woorden: zie je? Het valt best mee…

Ricardo van Ede, hoefde echter niet zenuwachtig te zijn. Zijn extreme passie voor het vak en impulsieve uitspraken zorgden voor bulderende lachsalvo’s, instemmend geknik en een instant fanschare. Het intieme Torpedo Theater had een dankbaar publiek.

Met glimogen beschreef Ricardo zijn favoriete ingrediënten. De basis van alles. Meerdere keren drukte hij het op ons hart: Als je budgettaire beperkingen hebt, dan kies je een goedkoop ingrediënt van eerste klas kwaliteit en niet een tweederangs product met een dure naam. 

Zo verzucht hij dat truffelolie nu eindelijk eens verboden moet worden en bedenkt hij een mooi gerecht van ui met kwaliteitstruffel. En verkiest hij een incourant maar lekker stuk vlees als Lamsnek om een prachtig gerecht tegen een lage prijs in restaurant Neva aan te bieden.

Hij wordt oprecht en publiekelijk boos als hij denkt aan leveranciers die met de verkeerde hoeveelheden bestelde waar aankomen. Hij glimlacht liefelijk als hij een herinnering aan een mooi gerecht opdiept. Hij wordt ronduit lyrisch als hij praat over restaurant In de Wulf. Hij is laconiek als hij verklaart dat een chef van een van de restaurants waar hij werkte niet goed bij zijn hoofd was.

In zijn jeugd warmde hij saté op in een Melita koffiezet apparaat en bekent nog steeds wel eens wit brood met saté smakelijk naar binnen te werken. Zijn dag begint vroeg want hij wil de boel op orde hebben voordat zijn team binnen is. Laat in de avond, 3000 couverts achter de rug, leest hij tot diep in de nacht.

Alles gaat extreem in zijn leven, of het nou Tatoos,  kennis over de invloed van grassoorten op het vlees of de passie voor kookboeken betreft.

Eerst geeft hij een gepassioneerde en nauwkeurige uiteenzetting over de inhoud en het ontstaan van zijn 8000 exemplaren tellende kookboekencollectie. Nieuwe boeken, maar ook boeken van honderden jaren oud. Vervolgens geeft hij doodleuk aan niet te begrijpen wat een mens met zoveel kookboeken moet.

’s Avonds dook ik direct in het ter plekke aangekochte kookboek. Een kookboek zonder plaatjes, omdat Ricardo vindt dat mensen die plaatjes nakoken hun fantasie niet gebruiken. Daarbij hadden kookboeken vroeger ook geen plaatjes. Het is een prachtig boek. Geschreven zoals Ricardo praat. Met bizarre feitjes en de nadruk op 13 uitvoerig beschreven ingrediënten. Ik kon niet slapen… koopt dat boek!

Titel:  Ricardo
ISBN: 978-94-6156-062-9
o.a te koop bij de Kookboekhandel van Jonah Freud die Ricardo liefdevol in de spotlight plaatste