Spareribs restaurant Amsterdam De Klos De Zagerij Castell

In een lichtelijk grijs verleden hebben we onder meer een ‘Tip 10 – Spareribs in Amsterdam’ gemaakt, mede mogelijk gemaakt uiteraard door jullie tips. Tot mijn grote schande kwam ik er bij het maken van die lijst achter dat ik – als sparerib-liefhebbern pur sang – nogal wat huiswerk had. Aangezien ik mijn hobby als blogger voor Catch52 nogal serieus neem, heb ik mee opgeworpen om spareribs te gaan eten. Bij drie van die iconische zaken die spareribs serveren dus. Kan ik er tenminste ook een beetje over meepraten.

Café De Klos

Sinds jaar en dag de nummer één als het gaat om spareribs in Amsterdam, althans als we rest van de wereld mogen geloven. Bij deze zaak om de hoek van de Leidsestraat kun je niet reserveren: er is altijd plek voor iedereen. Komt mede omdat de eventuele wachttijd (half uur tot drie kwartier) opgevuld wordt door een bezoek aan de bruine kroeg aan de overkant van de straat. Is namelijk van dezelfde eigenaren. Best handig. De zaak is verder vooral donkerbruin hout, en bestaat eigenlijk geheel en al uit een bar, waar de ribbetjes op een plank geserveerd worden. Of het uiteindelijk onze favoriet is? Niet helemaal, om eerlijk te zijn. Ik heb ze wel eens malser gegeten, en ze waren een tikkie zout. Of het wel een zaak is om eens naartoe te gaan? Ja, dat zeker. Al was het maar om een keer (in) De Klos te zijn geweest.

Café De Klos

Kerkstraat 41-42

De Zagerij

De Jordaan heeft eigenlijk alles, en dus ook een zaak waar je spareribs kunt eten. Het kan uiteraard aan het gezelschap hebben gelegen of aan de heerlijke Amsterdamse humor van de uitbater, maar deze spareribs waren lekker. De Zagerij omschrijft zichzelf als vooral gezellig, romantisch, en kindvriendelijk. Over de laatste categorie kan ik niet meepraten (maar zo ziet het er wel naar uit in ieder geval), maar punt 1 en 2 is het zeker. Als je metgezel van een tikkie ouderwetse horecaglorie houdt, en spareribs welteverstaan. Getuige de hoeveelheid koppels in de zaak, zijn dat er kennelijk nog altijd voldoende. Het leven in Amsterdam hoeft kennelijk nou eenmaal niet altijd hip en happening te zijn.

De Zagerij

Westerstraat 182

Bar-becue Castell

Nog zo’n icoon in de stad als het om BBQ-en en grillen gaat. Mals vlees is hier wat de klok slaat. En ja, dat klopt als het gaat om de spareribs. De zaak zelf is verder legendarisch te noemen: door het interieur en als je het treft, de gezellige mannen achter de bar. Amsterdamse humor maakt een avond soms nou eenmaal. Wat betreft het interieur: de geruchten gaan dat ‘men’ vanuit Yab Yum nog wel eens langskwam voor een snackje, en de zetels aan de bar lijken daar dan ook geruisloos bij te passen. Net als de poffertjesporems die je her en der nu nog wel eens ziet zitten. Vraag als ze plek hebben inderdaad ook echt om een plek aan de bar; de zitjes rondom de open haard zijn best okay, maar met een plank op schoot eet soms toch wat onhandig als je je handen al vol hebt aan de ribben zelf. Heb je bovendien nog kans op wat vertier van die barmannen.

BAR-beque Castell

Lijnbaansgracht 252-254

Op mijn persoonlijke hitlist nu nog: Pendergast. Ken jij een andere horecazaak waar de spareribs beter dan goed zijn? Laat het mij weten. Ik ga er hoogstpersoonlijk langs om polshoogte te nemen. It’s a tough life…

>>> De hele ‘Tip 10 – Spareribs in Amsterdam’ vind je overigens hier. Enjoy!