Uitgelicht standaard

De drukte rondom de val van het Kabinet Rutte was voor ons reden om eens op zoek te gaan naar een blijvend Kabinett. Oftewel de Duitse kwaliteitswijn. Dus terwijl heel Nederland zich druk maakte over de volgende verkiezingen daalden wij af richting de Moezel. En hier goldt slechts de vraag: wordt het weer trocken of halb-trocken?

De allerbeste wijnmakers van Duitsland hebben zich verzameld in de VDP, het Verband der Deutscher Qualitäts- und Prädikatsweingüter. Of zoals we in onze beste Duits mogen lezen: den Traubenadler auf der Flaschenkapsel – als Garant eines unverfälschten Weingenusses – garantiert die besten Weine von einem der renommiertesten Weingüter des Landes. Duitser dan dit ga je het niet krijgen. Inclusief onvervalste zelfverheerlijking dus! Een paar van deze producenten bevinden zich dus ook op slechts 3,5 uur rijden van Amsterdam, aan de Moezel.

Maar proefondervindelijk ontdekten wij dat deze ietwat patriotistische druivenadelaar niet alles zegt. Een must-taste tijdens onze Riesling Route waren namelijk de wijnen van het Weingut van Markus Molitor, in de buurt van Bernkastel. Mr. Markus is het type van grote Duitse auto en zo mogelijk een nog groter horloge om zijn pols. Kennelijk gaat het goed met de zaken en zijn wij niet de enige die hier graag langskomen. Na een belletje met de man himself mochten we ons na de lunch melden. Het kwam eigenlijk niet heel goed uit, meldde hij ons direct bij ontvangst; hij verwachtte namelijk een groep van veertig Italiaanse sommeliers, maar hij kon wel een flesje opentrekken, zodat we wat konden proeven. Tegenvaller dus. Gelukkig bleek ‘een flesje’ in dit geval een flesje of 15. En bleken bovendien de Italianen zelf niet de allerpunktlichste, waardoor wij 2 uur lang in het zonnetje mochten genieten van de grote verhalen van Markus. En grote verhalen heeft hij. Want niet alleen de indeling van de Duitse wijnwetgeving klopt volgens deze heer van geen kant; een lidmaatschap van de VPD is ook maar voor mietjes, zo leerden wij al snel. Want Mr. M. weet namelijk zelf pas echt goed wat lekker is en hanteert daarom dus gewoon – tegen alle regels in – zijn eigen kwaliteitsindeling. En die is veel beter uiteraard. Ook kregen wij bij wijze van testje een fles wijn die al twee weken open was voorgeschoteld. Geen probleem, aldus Markus. Tenminste, bij een goede wijn.  Zoals die van hem dus. En dat niveau dus zo’n twee uur lang. In een woord: top!

Ook in Amsterdam kun je genieten van de flesjes van Markus. Restaurant Bubbles & Wines aan de Nes is een van de restaurants die zo slim is om de flessen van Molitor op de kaart te zetten. Voor het luttele bedrag van E. 53,- wordt er hier een flesje van zijn Alte Reben (van wijnstokken van 80 tot 100 jaar oud) voor je opengetrokken. Vergis je trouwens niet als je naar Bubbles & Wines gaat: het draait hier echt hoofdzakelijk om wijn en champagne, dus verwacht geen uitgebreide menukaarten. Ook de drukte in dit etablissement wil trouwens nog wel eens tegenvallen.

Uit een artikel van Harold Hamersma uit het Parool van vorig jaar blijkt overigens dat de wijnen van Markus Molitor ook in het lunchrestaurant van Sotheby’s geschonken worden, maar daar heb ik zelf geen bevestiging van kunnen vinden. Liever deze Riesling-kampioen een keertje thuis proberen? Breng dan eens een bezoekje aan wijnhandel De Eekhoorn, op de Kinkerstraat. Klein, overvol, maar een geweldige wijnhandel. En als het goed is dus ook Molitor in de schappen.

PS: Ik ontving de tip van wijnimporteur Verbunt dat de wijnen van Molitor ook op de kaart staan bij restaurant Vermeer. Een prima aanleiding om hier eens een bezoek te brengen!

Weingut Markus Molitor
Bernkastel (Mosel – Duitsland)
www.markusmolitor.com

Bubbles & Wines
Nes 37
T. 020 4223318
www.bubblesandwines.com

Wijnhandel De Eekhoorn
Kinkerstraat 270-272
T. 020 61804 33