Bilderdijk Wijnhuys Amsterdam

Ik denk mede dankzij mijn hotelschoolachtergrond dat ik dol ben op wijn. Niet alleen drinken, maar ook het hele proces van uitzoeken, proeven, ontdekken en in sommige gevallen bewaren en na een paar jaar ontdekken dat je een waanzinnig bijzondere, complexe wijn in de kelder hebt liggen. Met als gevolg dat ik – in tegenstelling tot menig vrouw die het liefst haar hart ophaalt in een kledingwinkel – dol ben op wijnwinkels. Ok, ok, ik zal eerlijk zijn: diegene die mijn kledingkast kennen inclusief de bescheiden selectie bijpassende pumps weten dat ik mezelf ook echt wel zo af en toe overgeef aan de meer gangbare vrouwelijke driften. Maar desalniettemin: wijnwinkels hebben voor mij iets magisch.

Bilderdijk Wijnhuys 3En dan heb ik het niet over de donkere stoffige zaken zoals die waar mijn vader vroeger zijn nieuwe voorraad haalde. Nee, want ook in Nederland hebben we inmiddels te maken met de Oude en de Nieuwe Wijnwereld. Want net als in de horeca is er inmiddels ook op dit vlak een nieuwe generatie ondernemers opgestaan. Zaken waar open, licht en toegankelijkheid de sleutelwoorden zijn, waar niet alleen de wijn maar ook het interieur een lust voor het oog is, waar de heer of dame ter plaatse bij elke fles wijn een mooi verhaal weten te vertellen van dat ene kleine boertje waar ze ooit eens bij toeval terecht zijn gekomen, en waar je eigenlijk blind bijna iedere wijn wel van uit het rek kunt trekken. Omdat ze geheid allemaal zullen smaken. Dat soort winkels dus.

Bilderdijk Wijnhuys 5GrapeDistrict is denk ik in dit geval een van de voorlopers op dit vlak geweest. Maar er zijn misschien nog wel veel leukere adresjes in de stad te vinden. Enter: Bilderdijk Wijnhuys. Aan de Bilderdijkstraat dus, en pas een paar maanden open. En nieuwe favoriet van ondergetekende. De zaak wordt gerund door Michael, bij wie je na het wisselen van de eerste beleefdheden eigenlijk direct al weet dat je hier te maken hebt met een liefhebber. Dat is terug te zien in het assortiment in de winkel en dat is terug te horen aan de passie waarmee hij zijn verhaal vertelt. Of, zoals in ons geval: aan het enthousiasme waarmee hij je een avond door een selectie van zijn wijnen heenloodst tijdens een uitgebreide wijnproeverij. Want ook hiervoor kun je bij Bilderdijk Wijnhuys terecht.

Bilderdijk Wijnhuys 6Ik kan nu in detail vertellen over het frisje en het zuurtje, het arome du bouche, het stoute neusje of het bittertje in de afdronk van de wijnen die wij dronken. Maar dat is zonde. Michael kan dat namelijk vele malen beter. Sterker nog: ik weet zeker dat hij nog veel meer fantastische wijnen op de planken heeft staan, zodat je gegarandeerd met iets passends voor jezelf naar buiten loopt. En ben je toevallig in het ‘bezit’ van een groep bevriende wijnliefhebbers om je heen? Overweeg dan ook eens om bij Bilderdijk Wijnhuys een wijnproeverij mee te maken. Bij ons had iedereen het er een paar dagen na dato er namelijk nog steeds over. In de meest positieve zin van het woord. En dat wil best wat zeggen.

Onze favorieten van de avond? De chardonnay van Las Nina’s, niet voor niets ook een van de hardlopers in de winkel, en de Viognier ‘van het huis’. Maar vraag ook eens naar de Libalis, een moscatel die voor de verandering niet droog is. Meest opmerkelijke wijn van de hele avond? De Libanese Musar Jeune, een blend van viognier, vermentino en chardonnay. En ja, uit Libanon dus. Geen ordinair slobberwijntje (daarvoor ligt de prijs met 19 euro ook iets boven het gemiddelde budget). Maar in geval van liefhebberij echt het omfietsen waard! Niet voor niets staat deze wijn ook bij menig sommelier op de wish- dan wel wijnlist.

Bilderdijk Wijnhuys 7 Bilderdijk Wijnhuys

Bilderdijkstraat 59

PS: Nog een kleine waarschuwing voordat je bij een zaak als Bilderdijk Wijnhuys naar binnen stapt: verwacht nou niet dat je bij deze zaak met een fles van rond de 4 euro weer naar buiten loopt. Want nee, het is geen Albert Heijn of Hema. En nee mensen, je hoeft wat mij betreft echt geen wijn van 8 euro de fles te schenken wanneer je een borrel of een feestje geeft voor 50 man. Maar wanneer je jezelf wilt trakteren op een mooi glas als aperitief of bij het eten, dan is 7 of 8 euro voor een fles wijn echt best een schappelijke prijs. Het zal de inhoud van je glas in ieder geval echt ten goede komen. Enige nadeel? Je wilt uiteindelijk niet anders. En groot gelijk heb je. Want wees eerlijk: aangezien onze voorliefde voor lekker, kwalitatief hoogwaardig eten zo aan het toenemen is, waarom zou je jezelf dat ook niet gunnen op het gebied van wijnen.