Hoe erg we bij tijd en wijle ook zuchten en steunen over de hoeveelheid nieuwe horecazaken die de deuren openen in Amsterdam (serieus, ook voor ons is het soms niet bij te benen), er zijn een paar buurten in de stad waar het aantal horecavergunningen dat nog uit te delen is, juist een antitrend laat zien. Het gedeelte vanaf de Overtoomse Sluis richting het Mercatorplein bijvoorbeeld. Zo huizen er sinds mijn komst naar Amsterdam in 2001 in de buurt rond het Surinameplein niet alleen dezelfde avondwinkels (serieus, waar doen ze het van), maar is er ook op horecagebied nauwelijks iets veranderd. Zo zit er in de Surinamestraat (de straat van het plein richting de Overtoom) al sinds jaar en dag Cafe ’t Vierde Baarsje, met daartegenover restaurant Bodrum. Geen idee waar ze het van moeten hebben, van enige klandizie kennelijk niet. Maar ook Ter Brugge behoort tot de oud-gedienders dat niet is weg te slaan uit dit rijtje.

oslo catch52

Een aantal jaar geleden kwam daar Caffe Oslo bij. ‘A very promising place’ getuige het feit dus dat er totaal niets anders op niveau in de buurt zat. Noem het gewoon maar het Panache van een jaar of wat geleden. En ook die zaak trok de mooie mensen, vooral rond borreltijd, en stond bekend als pick-up-place pur sang. Nu, een aantal jaren verder, heb ik voor het eerst weer eens voet over de drempel gezet. Licht sceptisch, om eerlijk te zijn. De hip & happening en toentertijd ietwat ballerige meute heeft inmiddels ruim en breed zijn heil ergens anders gezocht (of is opgegroeid en de stad uitgetrokken), en de zaak lijkt daarmee gewoon ‘one of the guys in the hood’ te zijn geworden.

Maar serieus, wat is dit een prima zaak om in de buurt te hebben! De ontbijt- en lunchkaart zijn misschien op het eerste gezicht misschien gewoon ok. Maar aangezien ok soms ook best prima is, is er met die garnalen- en geitenkaaskroketjes helemaal niets mis. Maar de dinerkaart is echt wel een keer het uitproberen waard. De gerechten zijn bepaald geen liflafjes, en eigenlijk ook nog eens onverwachts leuk gepresenteerd.

catch52 cafe oslo

Misschien is Caffe Oslo dan niet meer het Panache van vroeger, maar het is zeker wel een leuke zaak om in de buurt te hebben. En als je hem dan in de buurt hebt, en je bent wel een beetje uitgekeken op klassiekers als Gent, ook gewoon eens een keertje langs te gaan. Niet alleen de kaart, maar ook het temporaine interieur dat haaks staat op de bruine look & feel van andere zaken in de buurt, is als je het mij vraagt al voldoende uitnodigend. Voor zowel jong als oud, that is. En ja, ook kinderwagens passen hier prima naar binnen. Dus als ’t Vierde Baarsje en Bodrum het in die contreien zo lang uit kunnen houden, hopelijk geldt dat dan ook gewoon voor Oslo.

Caffe Oslo
Sloterkade 1A