Bij ons thuis werden feestdagen en verjaardagen altijd gevierd. Sterker nog, het leven werd gevierd. En nog steeds trouwens. Want hoewel ik absoluut niet van beneden de rivieren kom, zijn mijn familieleden wel allemaal een stelletje Bourgondiers bij elkaar. En jong geleerd is oud gedaan. Dus ben ik ook dol op feestjes, borrels, verjaardagen en dinertjes. Want dan kunnen we lekker weer alles uit de kast halen (al doen we dat in dit huishouden trouwens ook gewoon op een doordeweekse dag). Maar dat terzijde.

Als klein kind was er tijdens alle feestelijke én dagelijkse momenten altijd één gemene deler. De toastjes oftewel de borrel. En aangezien ik een kind van de eind 70’er, begin 80’er jaren ben, betekende dit natuurlijk steevast komkommerhapjes. Wie is er niet mee groot geworden. Twee varianten om precies te zijn. Eén versie met filet americain en voor de kinderen dezelfde variant met pindakaas. Geen idee wie deze combi ooit heeft verzonnen, maar geloof me, lekker is het wel.

En hoewel de pindakaasvariant als kind een geweldige traktatie was, moet ik zeggen dat ik vandaag de dag nog steeds kan genieten van een schijfje komkommer met filet americain. Maar dan wel als die lekker is. En vers gemaakt. We kennen natuurlijk allemaal de bijna fluoriscerend roodgekleurde massa van Albert Heijn, of de van kleurstof doordrenkte smeersel van menig bakkerette.

Maar wil je nu eens genieten van echte lekkere filet? Breng dan eens een bezoekje aan Slagerij Peter, op de Van Woustraat. Het is Peter zelf die de scepter zwaait (een typisch geval van ruwe bolster, blanke pit), samen met zijn vrouw, zoonlief Jeffrey en enkele dames die met veel gekwetter en bijdehante opmerkingen zorgen voor voldoende leven in de brouwerij en een lach op het gezicht van de klanten. En de filet: om op te vreten zo lekker.

Slagerij Peter
Van Woustraat 136-3

PS: En als je er dan toch bent, probeer dan ook eens de ossenworst van deze slager. De gerookte variant viel (zij het al enkele jaren geleden) in de Nationale prijzen en de kwaliteit is sindsdien wat ons betreft niet verminderd. Dat geldt overigens ook voor de gewone variant.