Uitgelicht standaard
Hotels schieten in Amsterdam als paddenstoelen  uit de grond. De lijst met de pas geopende of binnenkort te openen luxe verblijfplaats is lang. Vooral in het hoger segment komen er een hoop bedden bij.
 
Niet lang geleden opende aan de Prinsengracht het Andaz hotel, onderdeel van
Hyatt hotels. Als kind leende ik mijn boeken en LP's hier, het betrof de openbare bibliotheek. Na een leegstand en verbouwing van vele jaren zit er dus nu een hotel.

We wilden graag de bar uitproberen, aangezien we nu eenmaal een zwak hebben voor hotelbars. De reuring en internationale vibe die je vaak op dit soort plekken hebt, trekken me aan. Achter ons zit een dame met een vet Amerikaans accent zeker een uur met NY te bellen, waar zij later op de avond zelf ook naartoe zal vliegen, zo begrijpen we uit haar gesprek. Ze babbelt er lustig op los zoals alleen Amerikanen dat altijd ZO LEKKER SUBTIEL EN VOORAL STILLETJES doen. Ik droom ondertussen weg bij de gedachte dat over een uur of tien deze dame zich in een yellow cab door mijn geliefde New York laat rijden. Ik denk ook dat daar mijn liefde voor hotelbars en airport horeca vandaan komt. Je maakt in gedachte hele wereldreizen door de flarden van gesprekken om je heen op te vangen en af te luisteren waar al deze individuen morgen vermoeid hun koffer op bed gooien.
 
Maar we dwalen af, het Andaz dus. Wat een topper! De lobby is hoog en licht met een enorme video-wall waar kunst op geprojecteerd wordt. Toen wij er waren betrof het een meisje in ondergoed die op een bed springt, en dat dan uren achtereen. Verder is er geen officiële incheckbalie. In plaats daarvan lopen behulpzame dames en heren constant rond om je van dienst te zijn. Er zijn kleine desks met computer waarop je ingecheckt wordt. Maar als je naar de bar of de wc wilt, brengen ze je er ook even naartoe.
 
De weg naar de toiletten is spectaculair, je daalt een verdieping af en komt in een lange, rode gang terecht met spiegels en aan de muur een lange rij foto's van Maneki Neko's (de vrolijk zwaaiende Aziatische katjes) waar, mede door de spiegels, geen einde aan lijkt te komen. Op de achtergrond mysterieuze muziek en zoete potpourri lucht uit de airco. Kortom, als je hier een plasje komt plegen, zou ik adviseren om het gebruik van geestverruimende middelen tot een minimum te beperken om ongelukken te voorkomen.

De lobby loopt over in de bar, aan de straatzijde. Een bar in het midden waar mensen omheen zitten, ook wat hoge tafels her en der. Veel mooie details, goeie inrichting van Marcel Wanders. We bestellen twee cocktails, een mooie met champagne voor mevrouw, ik bestelde m'n geliefde Bloody Mary. De barman is zeer bekwaam. Hij neemt zelf de bestelling op aan tafel, vraagt hoe je de cocktail wilt hebben en even later staat er een zeer fraaie creatie voor je neus. De prijzen vallen overigens mee. Alle reden dus om hier snel heen te gaan om de avond feestelijk te beginnen!

Andaz Hotel
Prinsengracht 587
www.amsterdam.prinsengracht.andaz.hyatt.com/