Uitgelicht standaard

Zoals aangekondigd schrijf ik de komende tijd over (en vanuit) een andere Europese topstad, Stockholm! We hebben enkele leuke aanvragen van onze lezers ontvangen, bijvoorbeeld om over een bepaald restaurant te schrijven, over het uitgaansleven, de vele terrassen in de zomer of bepaalde verschillen op eet- en drinkgebied tussen deze Scandinavische metropool en ons eigen Amsterdam.

Even een heel korte inleiding: Stockholm is (vooral in de zomer) erg leuk, trendy, hip, bruisend maar wel behoorlijk prijzig, zeg maar gerust duur. De stad is verdeeld over enkele eilanden, allen met elkaar verbonden via bruggen. Ieder eiland/stadsdeel heeft zijn eigen type horeca, winkels en passanten. Om enkele eilanden te noemen: Gamla stan is de oude stad, erg toeristisch en dus geen aanrader wat betreft een authentieke, smakelijke lunch. Södermalm is trendy met vele leuke, gezellige straatjes, bars en restaurantjes. Als tegenhanger is daar Östermalm. Erg chique en exclusief, dit geldt ook voor de horeca die hier te vinden is.

We beginnen met een bezoek aan een klassieker, East. Deze zaak biedt de mogelijkheid tot borrelen, lunchen, dineren en tot in de late uurtjes feesten, waarvan akte. East bevindt zich op het, in Zweden wereldberoemde, Stureplan. Dit plein ligt midden op het exclusieve Östermalm.

Stureplan is zo bekend omdat je op dit plein de meest exclusieve restaurants en clubs van Zweden kunt vinden zoals Sturehof, Sturecompagniet en Spybar. Allemaal gebroederlijk op een rijtje, klaar om je zakken leeg te schudden en je in no time de rode cijfers in te smashen.

East voert een Aziatische kaart en serveert dus frisse, lichte gerechten zoals prachtige sushi, dumplings, salades en Thaise soepen. Het weer is prachtig dus we zitten op het ruime terras en genieten van de paraderende happy few van Stockholm, die zojuist hun creditcards een ouderwets pak op hun donder hebben gegeven bij Chanel, LV of Gucci, direct om de hoek.

Ik ga voor rosé gebakken lam met cantharellen, Aziatische dressing, mint en postelein, geserveerd met rijst. Mijn vrouw kiest voor de home made pork dumplings met verse groente, zoetzure saus en witte rijst. Beide gerechten zijn perfect in balans qua smaak en zijn lekker licht, perfect als warm lunchgerecht. Iedereen luncht immers warm in Zweden, ook op school of op het werk dus de lunchgerechten zijn sowieso niet heel zwaar.

Het terras is fantastisch maar ook van binnen ziet East er prachtig uit met een groot aquarium in de muur verwerkt en design inrichting. Tevens is de zaak verdeeld over meerdere ruimtes zoals bar, lounge en restaurant.

Zoals gezegd is Stockholm zeker niet goedkoop en vooral op Östermalm zijn de prijzen fors. De genoemde lunchgerechten kosten rond de 23,00 euro per stuk en een glaasje witte huiswijn ‘doet’ zo’n slordige 11,00 euro. Je krijgt daarvoor wel topservice, heel goed eten, onbeperkt water, flinke bellen wijn en een uitzicht waar je niet op uitgekeken raakt.

East
Stureplan 13
www.east.se