https://www.catch52.nl/wp-content/uploads/2015/11/Catch52-Eclair.png

Mark our words: de eclair is de nieuwe macaron. En nee, daarmee bedoelen we niet te zeggen dat de macaron inmiddels volledig ‘not’ is. Dat zou deze prima ballerina onder de patisserie namelijk echt te kort doen. Nee, noem het eerder een klein voorspellend vermogen van onze kant. Wij denken namelijk dat het de eclair is die binnenkort hotter dan hot is.

Waar zelfs de meest lokale doorsnee bakker in het Franse land een keur aan eclairs achter de counter heeft liggen, blijven we in Nederland op dit vlak nog een beetje achter. Tot komend jaar. Als wij ons onderbuikgevoel en onze culinaire voelsprieten mogen geloven.

https://www.catch52.nl/wp-content/uploads/2015/11/Catch52-Eclair.pngNiet voor niets opent zelfs meesterchef Robert Kranenborg binnenkort op het Centraal Station een nieuwe zaak: Le Clair. Met achter de ramen? Juist l’eclair. En reken maar dat dit culinaire boostje het imago van dit op het eerste gezicht toch wat traditionele taartje goed zal doen. Was het ook niet ThrillGrill die aan de bakermat stond van de opkomst van burgerzaken in 020? Exactly.

Mark our words, binnenkort vliegen de geglazuurde soezen je om de oren. En daar zijn wij blij mee. Want met de combinatie van luchtig soezenbeslag, romige banketbakkersvulling en het zoete glazuur is het een feestje om je tanden in dit zoethoudertje te zetten.
Zin om zelf een keer de keuken in te gaan om dit gebakje van eigen deeg te maken? Alles begint bij goed soezenbeslag. Niemand minder dan Cees Holtkamp gaat je hierin voor op Foodtube. In zijn boek De Banketbakker vind je het volledige recept.

Geen zin in je eigen episode van Heel Holland Bakt in de keuken? Check dan voor de zekerheid toch eens je buurtbakker: als ze een beetje in de jaren 80 zijn blijven hangen met hun assortiment, dan zou die eclair met mokkasmaak er zo maar tussen kunnen zitten. Onze favoriet Gebr. Niemeijer heeft deze lekkernij in ieder geval in de schappen liggen. Of ga dus binnenkort even langs het Centraal Station: Le Clair is als het goed is, binnenkort geopend (in de nieuwe IJ-passage).