Ron Gastrobar Indonesia wijn

Sommige mensen hebben het gewoon begrepen, en zijn in staat om vanaf de start een prestatie van formaat neer te zetten. Als je het mij vraagt dan is Ron Blaauw zo iemand. En met hem de mensen die hij om zich heen weet te verzamelen. Sinds dit weekend zijn de deuren namelijk open van de nieuwste aanwinst: Ron Gastrobar Indonesia, aan de zijde van de Amstel in Ouderkerk. Met nadruk op aanwinst.

Ron Gastrobar Indonesia

Dus wat doe je dan als bigtime fan van Indonesisch comfortfood in je vrije zondagse tijd? Tja, dan boek je een tafel. Voor lunch. Alleen. Want dit zijn de cherries on the cake om zelf in alle rust te willen ervaren. Bijkomend voordeel is dat het me meteen in staat stelde om bijgepraat te worden door onder meer de chef zelf (Agus in dit geval, want dat is de echte ‘man of the hour’) en de bedrijfsleider die het direct al bij binnenkomst weet te presteren om je bovenal een gevoel van ‘warm welkom’ te geven.

Mijn conclusie over de zaak: dit is er één voor in de boeken. Omdat het op alle fronten klopt: er is nergens sprake van overbodige pretenties, het eten is er hartverwarmend lekker, chef Agus piekt nog harder dan hij al deed bij restaurant Blauw, het interieur is mooi en de zwarte brigade is kundig, persoonlijk, verfrissend en maakt je bezoek tot een feestje.

Ron Gastrobar Indonesia

Het principe van deze jongste Gastrobar is vergelijkbaar met de andere twee. Esthetisch gezien is het een plaatje voor het oog. Heb je qua zitplaats de keuze uit ‘hoog’ (aan de bar of een van de tafels voor 2 aan de zijkant, en daarmee ideaal voor een- of tweepitters) of ‘laag’ (gewoon aan tafel, voor twee of meer). En heb je ook qua eten wederom volop keuze. Ik kan je een ding met zekerheid zeggen: alleen al over het eten raak ik de komende weken persoonlijk niet uitgepraat.

Dus heeft u even? Wat te denken van:

  • Indonesisch streetfood. Denk bijvoorbeeld lemper, rissoles en tempeh. De traditionele snacks uit de Indonesische keuken, maar dan lekker. Echt heel lekker. Onze – nu al – favoriet die de volgende keer hoe dan ook besteld gaan worden: de pangsit goreng, vooral vanwege de gembersaus erbij, en de taco, gevuld met kip en kentjoer-kokosmayonaise.

Of:

  • Twintigtal kleine gerechten (a 15 euro per stuk, zoals we dat ook bij de andere zaken kennen), waar iets meer klassieke producten zoals kalfswang, tartaar van Angus of foie gecombineerd worden met de bombastische smaken uit de Indonesische keuken. Dat wordt allemaal uitproberen.

Of:

  • De saté. Want dat is hele lekkere saté. Grandioos lekkere saté. Vooral de kambing (van het geitje). Botermals, en vol van smaak. Ik wil deze voortaan van mijn BBQ!

Of:

  • De sambal-bar. De sambal mag je namelijk zelf opscheppen. Uit hele grote kannen, dus zoveel je wilt, maar wees gewaarschuwd als je niets gewend bent. De huisgemaakte sambal komt er in drie varianten: voor de typische blanda’s is er een milde variant op basis van garnalenpasta, maar ze hebben ook een pittige versie op basis van olie, met minimaal een even grote smaakexplosie maar wel met iets meer bite. En dan is er nog de ‘Niet Normaal’: de try-before-you-die-versie zeg maar, die in eerste instantie nog best meevalt. Maar drie minuten later alsnog genadeloos hard toeslaat.

Of:

  • De rijsttafel. Want after all, het is nou eenmaal Indonesisch wat de pot schaft. En die rijsttafel komt in twee varianten: Chef Ron’s Choice (12 gerechten, de simpele variant), en Chef Agus’ Choice (oftewel de luxe variant). Als je het ons vraagt, zit je met beiden goed, dankzij onder meer de daging kaneel en once again de saté kambing. Dus either way: het geeft vooral een waanzinnig inkijkje in het samenspel van beide chefs.

Wat je hier ook kiest, één ding is zeker. Bij Ron Gastrobar Indonesia wordt er gekookt met én op gevoel, dat proef je er aan alle kanten vanaf. En vooral daardoor is het illustere food-rijtje aan die mooie waterkant van de Amstel niet ‘n, maar eigenlijk dé wereldzaak rijker.

Ron Gastrobar Indonesia

Amstelzijde 51 (Ouderkerk a/d Amstel)

PS: Oh ja, ze hebben een terras. En oh ja, ze krijgen achter ook nog een serre met ook nog een bescheiden terras. En oh ja, daarmee scoort deze Gastrobar in een keer nog veel meer browniepoints. Ron en Agus en consorten: we’ll be back! En wel heel snel ook.

>>> Is Ouderkerk net letterlijk ‘one bridge too far’? Dan ga je toch lekker gewoon dimsummen. De orient-variant is namelijk ook wokking lekker. 

Ron Gastrobar Indonesia

Ron Gastrobar Indonesia

Ron Gastrobar Indonesia