Tip 10 uitgelicht standaard

De Tiplijst, samengesteld door de fanatieke Catch-lezer. Hoe het werkt? Wij stellen via onze Facebookpagina met regelmaat een vraag (‘wat is de beste …’) en wachten dan op jullie antwoord. Meer dan tien tips? Dan bepalen we – hoe polderend democratisch – gewoon door middel van een stelling welke tips de beste zijn. Vandaag een lijstje van winkels voor de broodnodige trek: de bakkerettes! (van brood dus welteverstaan, en niet van gebak).

1. Le Fournil (Olympiaplein 119) – Heeft een flinke boost gegeven aan de smaakpapillen van Amsterdammers. Bestel een croissantje of een van die heerlijke frambozentaartjes, doe je ogen dicht en waan je even in la douce France. Heerlijk!!
2. Vlaamsch Broodhuys (o.m. aan de Elandsgracht en de Vijzelstraat) – De eerste keten in het rijtje, al doet dat niets af van de kwaliteit. Binnenkort is hun brood ook online te bestellen via een eigen webshop.
3. Klopper en Stolk (Amstelveenseweg 95) – Een grote onbekende, maar zeker de moeite waard. Heb jij het gehad met al die luxe bakkerettes? Fiets dan eens langs de Amstelveenseweg. Ouderwets goed (vooral het spelt- en suikerbrood!) en ouderwets gezellig.
4. Brood (o.m. aan de Zeedijk, de 1e Van der Helststraat en de Bos en Lommerweg) – Inmiddels geen nieuwkomer meer, maar gevestigde orde. Rijen dik staat men op zaterdag om de hoek van de Albert Cuyp te wachten op een broodje. Overigens ook hofleverancier van Marqt!

5. Hartog’s Volkoren en Hartog’s Boterham (Ruyschstraat 56) – Hoe kan het ook anders. De volkorenspecialist van Amsterdam. Met een klein zusje om de hoek, aan de Wibautstraat 77, waar de boterham zelfs ook nog wordt gesmeerd voor je. Ze geven ook workshops: hoe maak je thuis je ultieme volkoren bammetje?

6. Broodbakker Simon Meijssen (o.m. aan de Albert Cuypstraat, de Van Baerlestraat en de Nieuwe Vijzelstraat) – Lijkt een volledige metamorfose te ondergaan met enkele modern ingerichte broodgelegenheden. Is zelfs op station Zuid WTC te vinden. Met een speciale vermelding voor de jongste telg van de familie: Bakken met Passie, aan de Albert Cuypstraat (neem hier wel je portemonnee mee).
7. Marco Croissanterie (Jan Pieter Heijestraat 131) – Een tweede onbekende in het rijtje. Een Turkse bakkerij, die bekend staat om zijn geweldige (zachte!) Pide (het Turkse brood dus). Maar ook alle ‘ gewone’ Hollandse en Turkse waar in de schappen heeft. Tweede grote voordeel: de prijzen zijn een stuk vriendelijker dan wij gewend zijn.

8. De Bakkerswinkel (in de Warmoesstraat, de Roelof Hartstraat én het Westergasterrein) – Zijn door het hele land te vinden, maar in Amsterdam met drie vestigingen goed vertegenwoordigd. Mooi, ambachtelijke brood en lekkere taarten (wel heavy!). Prima locatie voor een lunch met je (schoon)moeder.

9. Gebr. Niemeijer (Nieuwendijk 35) – Het zal een bekend adres zijn voor veel Amsterdammers. Gaat de strijd aan met le Fournil om de titel ‘Beste Croissants van de Stad’. En dat doen ze met verve!

10. De Laatste Kruimel (Langebrugsteeg 4) – Een plek waar ze met veel liefde en vooral bijna geheel biologisch lekkernijen produceren. Van brood tot scones en quiches. En de naam zegt het al: het blijft lekker tot de laatste kruimel…

Hecht aan de nummering van de lijst overigens geen waarde – we stellen de lijst op op basis van binnenkomst. Jouw tip op de nummer 1 positie? Gewoon wat sneller reageren op onze oproepen!