Uitgelicht standaard

We kunnen er niet omheen, healthy en vegafood is nog steeds big business in Amsterdam. Gevestigde orde en zaken die net om de hoek komen kijken, iedereen wil nog steeds gezond, gezonder, gezondst. En het leuke is dat hoe groter de healthtrend is, hoe groter en mooier de tegenbeweging wordt. Goed vlees in de vorm van burgers, brisket, pulled pork en langzaam gegaarde ribs. Maar dan wel écht goed. Vlees van goede kwaliteit, perfect en met aandacht bereid en geserveerd. En daar kan een hap quinoa als diner soms gewoon echt niet tegenop. Sorry.

Vorig jaar opende Graceland haar deuren in het pand pal naast de Marktkantine. En Graceland is dus die ideale tegenbeweging. Een typische all American BBQ joint met vlees, veel vlees. Een plek waar je heengaat om je schaamteloos over te geven aan chef Brian en Black Betty, een one of a kind Texas smoker waarin Brian zijn vlees maar liefst 16 uur gaart. Een enorm pronkstuk van 1400 kilo waar zelfs een hele muur voor gesloopt moest worden om haar binnen te krijgen. En omdat Graceland geen plek is waar je let op de kleintjes gingen we all in: The Graceland XXXL. Wat we dan aten? Hou je vast: ribs, pulled pork, brisket, flank steak, jailhouse beans, wedge salad, succotash, pickles, coleslaw en cornbread. Een verrukkelijk Amerikaans spektakel waar we onze vingers letterlijk bij aflikten.

Graceland

Met een speciale vermelding voor de ribs (mals, precies zoet genoeg), de pulled pork (lekker rokerig, heerlijk bij het cornbread), de home made BBQ saus (mag ik daar alsjeblieft een voorraad van mee naar huis?) en de succotash: een goddelijk Amerikaanse sidedish van mais, boter, crème fraiche en cayenne. Waar in andere zaken die draaien om vlees de bijgerechten vaak letterlijk ‘erbij’ zijn en dus een beetje in het niet vallen in vergelijking met het vlees, is de succotash één van de lekkerste bijgerechten die ik ooit at. Zoet, knapperig, net dat beetje pit door de cayenne. Gewoon schaamteloos lekker.

Graceland

Mocht je na al dat lekkers nog steeds niet vol zitten, voor de zoetekauwen onder ons hoeft de avond nog lang niet voorbij te zijn. Op de kaart staan heerlijke all American cakes zoals de key lime pie, pecan pie en choclate mud pie. Wij proefden de key lime en pecan, naar recept van Brian’s moeder. Heerlijke zoete verwennerij. En voor de échte durfals én Elvisfans is er de one and only Elvis pie. Met de combinatie waar Elvis zo dol op was: banaan en pindakaas.

Dat je na een etentje bij Graceland niet met honger op de fiets naar huis zit moge duidelijk zijn. Je kan er zelfs nog dagen van eten, na afloop krijg je naar goed Amerikaans gebruik gewoon een doggiebag mee met de leftovers. Kijk, natuurlijk ben ik voor zo gezond en gevarieerd mogelijk eten, maar af en toe is het gewoon zo lekker om even goed te zondigen. En als je het doet, dan moet je het wel goed doen. Met een écht goed stuk vlees bijvoorbeeld. En daar is Graceland echt de perfecte plek voor.

Graceland BBQ
Jan van Galenstraat 8

038 (2)033

P.S. Mocht je na een geweldig verblijf in Amerika ooit heimwee krijgen: zet één voet over de drempel bij Graceland en je bent terug. Back in the USA. Inclusief jukebox, een veranda aan de voorkant, diner-tafels en bankjes, allervriendelijkst Amerikaans personeel en geen brood met olijfolie, maar coleslaw en pickles standaard op tafel. Er schijnen mensen vanuit het hele land speciaal naar Graceland te komen voor die échte Amerikaanse sfeer, en ook is het een favo plek van veel Amerikaanse expats die weer even ‘back home’ zijn. We like!

>>> Nog meer zin in vlees? Check onze Tip 10 ‘to meat’!
>>> En vergeet ook onze Tip 10 met de lekkerste spareribs niet!