Uitgelicht standaard

Dit weekend passeerden de Oosterse prinses en ik de Amsterdamse ring en reden we door naar een verjaardagsfeest in de Achterhoek.

De jarige job trakteerde ons op een streekproduct waar je je vingers bij aflikt. Herten naegelholt, ofwel nagelhout van het hert.

Nagelhout heet nagelhout omdat het vroeger na de slacht hangend aan een plank (hout) met spijkers (nagels) werd gedroogd.

Over het algemeen wordt voor nagelhout de bilspier van een koe gebruikt, maar de Achterhoekse Ambachtelijke Vleesverwerkende Sector heeft met het gedroogde hert een sterk stukje diversificatie toegepast.

Net zoals bij de beroemde gedroogde hammen is de bereidingswijze ontstaan omdat er in vroeger geen vriezers beschikbaar waren. Na het afhangen en uitsnijden van het geslachte beest, wordt het vlees ingewreven met zout, kruidnagel en soms zelfs nootmuskaat. Daarna wordt het een paar maanden opgehangen zodat de lucht het mooi kan drogen.

De delicatesse wordt maar in een handjevol slagerijen in Nederland gemaakt en dan met name dus in het Oosten van het land.

Is de Achterhoek ver van je Amsterdamse bed? Welnee, pak de A1 en na een uurtje koersen sla je rechtsaf. En geloof het of niet, je bevindt je dan in een van Neerlands belangrijkste wijnregio’s. Wie zegt dat je voor gedroogd vlees en wijn naar Zuid Europa moet?