Wie Catch al langer volgt weet dat ik fan ben van de Turkse keuken. Als je zoals ik al een aantal jaar in BoLo woont kan je ook eigenlijk niet anders. Natuurlijk zijn ook hier de kebab en döner zaken ruim vertegenwoordigd, maar juist in West vind je de ándere Turkse keuken op zijn best. Zo kom ik al jaren graag bij Orontes en ben ik super blij dat Meram sinds dit jaar op het Bos en Lommerplein zit. De Turkse keuken heeft namelijk echt veel meer te bieden dan je denkt. En het leuke is dat de Turkse keuken je altijd weer verrast: Turks eten is namelijk hartstikke verfijnd, met oog voor detail en it’s all about the spices. De gerechten worden altijd op smaak gebracht met de meest lekkere en bijzondere kruiden combinaties die je in Nederland niet snel zult proeven.

IMG_7474 IMG_7476

En het leuke is dat je nu niet meer naar West hoeft voor goed Turks eten maar dat je dat nu ook midden in het centrum kunt doen. Bij Ali Ocakbaşi op de hoek Herengracht/Utrechtsestraat. Bij Ali eet je Turks zoals je dat waarschijnlijk nog niet eerder gedaan hebt. Je begint hier met de voorgerechtjes. De bediening laat je een groot plateau zien met verschillende kleine gerechten die je kunt kiezen en vervolgens kunt delen. Wij aten geroosterde aubergine, salade van tahin en walnoten en de bijzondere Cigköfte: handgeknede rundergehaktballetjes met bulgur ui en een pepertje. En dat allemaal met heerlijk verse broodjes die net uit de oven kwamen. Als hoofdgerecht kregen we een mooie plank met daarop een selectie van hun beste vlees van de grill. Lekker vlees direct van het vuur van de twee meter lange houtskool grill is namelijk hun specialiteit. Wij aten speciaal gemarineerde stukjes lamsrug (zó ontzettend lekker!), runderkebab en şaşlik. En ja, geen woord gelogen: vlees is inderdaad de specialiteit bij Ali. Wát een mals en heerlijk gekruid vlees. Inclusief die heerlijke grill-smaak. En die Anatolische kruiden die het vlees net dat beetje extra pit geven.

mix grill ali ocakbasi

We rolden eigenlijk al bijna van onze stoel af, maar we mochten niet naar huis voordat we van de typisch Turkse desserts hadden geproefd. We aten een mengsel van zoete griesmeel met gesmolten kaas en de künefe: een soort baklava met kaas en pistache. Zo lekker dat we moeite hadden er vanaf te blijven. Maar de échte verrassing van de avond was misschien wel de guvardagi die we als tussengerechtje kregen. Een hemels lekkere salade van tomaat, rode ui, walnoten, citroensap en speciale granaatappeldressing. Fris, licht, pittig maar toch ook zoet, een smaakbommetje die ik niet meer vergeet. Met het warme zomerweer van deze dagen de ideale salade voor bij de BBQ!

IMG_7475

Een avond bij Ali staat garant voor verrassende smaken. Fantastische combinaties, verse producten en die Anatolische kruiden die het vlees zo lekker maken. En je zit er ook nog eens geweldig, probeer vooral één van de tafeltjes op de eerste verdieping aan het raam te bemachtigen, je hebt dan fantastisch uitzicht over de Utrechtsestraat. En denk bij Ali niet aan de inrichting van de standaard dönerkebab zaak, het interieur is warm, sfeervol en modern. En voor degenen onder ons die (soms geheel terecht) zeuren over de slechte bediening in de stad, ga eens langs bij Ali! Je wordt er vanaf minuut één in de watten gelegd. Alles kan, niets moet en belangrijk: ze hebben kennis van zaken. Zoals ook de eigenaar ons vertelde: de bediening bij Ali krijgt eerst een wekenlange training waarbij ook alle gerechten uitvoerig geproefd moeten worden. Pas dan zijn ze er klaar voor. Dus mocht je benieuwd zijn naar wat de Turkse keuken naast döner kebab te bieden heeft, laat je dan een keer verrassen door Ali!

IMG_7478

Ali Ocakbaşi
Herengracht 558