Uitgelicht standaard

Laten we eens terugblikken op de maand september. Want hoewel ik het grooste gedeelte in het buitenland bivakkeerde (sorry, moet ook gebeuren), blijft dit een maand die ik automatisch associeer met mosselen. Van oudsher leerden we in Nederland dat mosselen namelijk alleen gegeten konden worden ‘als de r is in de maand’, dus van september tot en met april.

Verwarring alom. Want waarom worden we in de maand juli dan – dankzij Prins & Dingemanse – al overstelpt door de spandoeken “Ze zijn er weer! Zeeuwse mosselen!”, die overigens in de maand september keurig vervangen worden door ‘Wij gaan weer naar school!’? En waarom herinner ik me de eindeloze zomerse dagen van strandbezoeken, gevolgd door ’s avonds ofwel de BBQ ofwel – jawel – de mosselpan?

Een snelle zoektocht via Google leert gelukkig dat het mosselseizoen nu inderdaad gelukkig veel langer duurt dan vroeger. Blijkt maar eens temeer dat het toen niet altijd beter was trouwens. Want vandaag de dag kun je al ongeveer vanaf juli genieten van het mosselpannetje (afhankelijk van de zomerse temperaturen in het voorseizoen, in verband met de planktontoevoer). Zalig.

Reden temeer om gewoon weer eens een voet over de drempel van een ordinair eetcafe te zetten. Wat nou hip en happening? Gewoon eten. Want opvallend genoeg zijn het vooral deze “eetablissementen” die groots en publiekelijk adverteren met het mosselpannetje, alsof het hun enige unique selling point is (en geloof me mensen, jullie zijn echt niet de enigen die mosselen serveren!). Reden voor mij om weer eens een bezoekje te brengen aan Bloemers, een juweeltje van een eetcafe, aan de Ceintuurbaan. Bekend bij tout Amsterdam lijkt wel, want zeg nu zelf: wie heeft er nou nog nooit een stap binnen gezet bij deze zaak. Niemand toch? Een bruine kroeg als vele anderen, die ondanks de wisselingen van eigenaar qua kaart, personeel en inrichting nooit echt lijkt te veranderen, behalve dat het terras ieder jaar groter wordt. Een prima plek voor je mosselpan dus. Vooral dankzij de warmtelampen langs de zijkant van het pand en het mooie schouwspel tussen bediening en de kamikaze fietsers van Amsterdam. Geserveerd inclusief frietjes, een klein kommetje salade en twee sausjes. Cocktail en knoflook uiteraard. Niets meer aan doen dus. Wat wenst een mens nog meer?

Nou, wellicht de volgende tip die we kregen: het schijnt dat bij Mangiassai, aan de Ruyschstraat, net over de burg in – again! – Upper East de allerbeste mosselen ever gegeten kunnen worden. Onweerstaanbaar, om je vingers bij af te likken. Oftewel: wie gaat er mee??

Eetcafe Bloemers
Hemonystraat 70 (kruising Ceintuurbaan)
T. 020 4004024

Meer achtergrondinformatie over het culinaire hoe en wat van mosselen? Lees dan eens de column van Janneke Vreugdenhil ‘Alles wat je altijd al wilde weten over mosselen‘.