Er is een nieuw fenomeen deze kerst: de kerstbox. Maar dan niet dat knullige apparaat van Albert Heijn waardoor je alsnog de hele 1e of 2e kerstdag in de keuken staat te sloven. Nee, speciaal voor de kerstkok die liever lui dan moe is (of juist heel slim – kwestie van omdenken), is er nu een easy-peasy gastronomische variant. Or should I say: een vistronomische variant? Bij John Dory moeten ze dit jaar namelijk gedacht hebben in de trant van ‘als Mozes niet naar die berg komt…’ (of andersom). Oftewel, komen ze niet naar ons restaurant, laten we ze dan een handje thuis helpen. En dus kun je dankzij de onzichtbare helpende hand van Chef Arjan Wennekes ook thuis binnen no-time genieten van een kerstdiner op niveau. 

Het principe is simpel: je vult het formulier in op de site van John Dory, je maakt het geld over en je kunt je eigen vissige pretpakket op 24 december ophalen. In dat pakket zitten alle ingrediënten die je alleen nog maar even hoeft te verwarmen en op het bord hoeft te draperen zoals op de foto, en klaar is de Kerstchef! Kwestie van opdienen en naar je gasten met een uitgestreken smoel zeggen: ‘Ik draai mijn hand niet om voor een paar gangen koken met kerst. Het is allemaal een kwestie van een goede mise en place.” Wedden dat ze – als je zorgvuldig de bakjes verdoezelt – erin trappen? Ook handig trouwens als je indruk wilt maken op een nieuwe liefde in een romantisch kerstdiner ‘entre vous’.

Wat houdt het kerstmenu in? Drie-, vier- of vijfgangen vistronomische gerechten, met onder meer coquilles met ponzu, knolselderij, truffel en pompoen. Of wat te denken van tarbot met zuurkool, eekhoorntjesbrood en pastinaak? Een varieté aan desserts erbij, kaasplankje, en niets meer aan doen. En wil je het helemaal goed doen, dan bestel je ook meteen nog de bijpassende wijnen erbij. Wat een feest…

Maar goed, aangezien ik wat enthousiast riep dat ik het een briljant idee vond, kreeg ik de eer om het zelf dan ook maar eens uit te proberen. Als een soort ‘guinea fish’, zeg maar. En om eerlijk te zijn? Ik wil dit iedere week doen. Met steeds weer een ander menu! En dan plak ik gewoon een bordje op mijn voordeur met ‘John Glory. Vistronomisch Thuisrestaurant’ of zoiets.

Want is het echt zo makkelijk en simpel als ze zeggen? Volmondig ja! De gebruiksaanwijzing is door de portionering, de foto’s én de nummering van de bakjes foolproof.

Is het eten smakelijk? Volmondig ja! Dat voorgerecht is to die for. En die pastinaakpuree en saus van eekhoorntjesbrood bij het hoofdgerecht… Top!

Krijg je de borden echt zo mooi opgemaakt? Volmondig ja! Zie het maar gewoon als een Ravensburger puzzel voor Thuischefs. Maar dan wel de makkelijkste variant. Als je vaak genoeg naar Masterchef hebt gekeken om te begrijpen hoe je een toefje hier en een krummeltje daar uitgebalanceerd op het bord moet leggen, dan draai je ook hier je spatel niet voor om!

Maar laten we voor de grap eens ‘zoek de tien verschillen’ spelen…

John Dory vistronomie Amsterdam kerst menu

John Dory vistronomie kerst menu

John Dory vistronomie Amsterdam kerst menu

John Dory vistronomie kerst menu

Juist. In een woord: WINNING!

Maar goed, er zit één nadeel aan deze challenge, want ik wil meer, meer, meer. En vooral vaker, vaker, vaker. En bij iedere willekeurige gelegenheid, gelegenheid, gelegenheid. Want wat je bij John Dory eet, is lekker. En wat je bij John Dory afhaalt net zo.

Het kerst-thuis-menu bestellen kan nog tot en met 19 december. Waar wacht je nog op?!

>>> Nog niet bij dit vistronomische toppertje geweest? Roos wel (mazzelaar), en dit vond ze ervan!

John Dory D-I-Y kerstmenu

Prinsengracht 999

PS: Voor iedereen die liever uit dan thuis is met de feestdagen: John Dory is open op kerstavond!

John Dory vistronomie kerst menu

John Dory vistronomie kerst menu

John Dory vistronomie kerst menu

John Dory vistronomie kerst menu

John Dory vistronomie kerst menu