Uitgelicht standaard

Toeristen. We kunnen niet met, en we kunnen niet zonder. Want zou de stad niet een stuk overzichtelijker zijn, zonder dat je rekening hoeft te houden met huurfietsende Amerikanen, Italianen, of Aziaten. En wat zou je een zee aan ruimte hebben tijdens het boodschappen doen op de Albert Cuyp, als de dagjesmens de boel niet zou ophouden. En misschien zouden we dan wat vaker een restaurantje uitzoeken in het centrum.

Want dat daar ook nog voldoende te beleven is, zouden we vanaf de Zuidkant bijna vergeten. In de Gravenstraat aan de achterkant van de Nieuwe Kerk zit bijvoorbeeld Côte Ouest, een Franse oase te midden van vooral heel veel toeristische meukrestaurants. Een mooie zaak waar alles draait om authentiek Frans eten en drinken. Waar je je, bij het sluiten van de ogen, even aan de Bretonse of Normandische kust waant. En waar de eigenaren echt een hart voor de zaak genaamd ‘lekker eten’ hebben.

Want wat is het moeilijk kiezen uit een kaart vol lekkernijen. En dan heb ik het nog niet eens over de  daghappen die tijdens ons bezoek ook nog op het bord stonden. Denk aan halve koude kreeft, artisjok met vinaigrette, een lamsbraadstuk met asperges (ok, een vleugje Holland dus ertussendoor), en natuurlijk galettes (hartige crêpes) met verschillende soorten beleg en alle bereidingen van mosselen die je normaal gesproken ook bij onze zuiderburen op de kaart ziet staan.

De eigenaren rijden met regelmaat richting het Franse land om daar het boekweitmeel voor de galettes te halen, of een nieuwe voorraad wijn. En die liefde zie je terug in het restaurant. Letterlijk zelfs. Want zo ligt de wijnvoorraad grotendeels onder de banken van de vide (niet doorvertellen). De tip van de gastvrouw? Bestel eens de Picpoul de Pinet, een heerlijke frisse wijn, die overigens een opmars maakt in Nederland, maar over het algemeen nog niet heel makkelijk te verkrijgen is in Nederland.

Maar ook bij Côte Ouest geldt: toeristen. Je kunt niet met, je kunt niet zonder. Buitenlandse gourmands die zin hebben in lekker eten, zul je hier dan ook regelmatig aantreffen. In alle soorten en talen. Goed voor de omzet, maar ik zou deze zaak liever vol zien zitten met Amsterdammers.  Want dat hebben ze verdiend. En ben je eenmaal geweest, dan blijft je terugkomen. Want over de Franse smaak valt niet te twisten.

Côte Ouest
Gravenstraat 20
T. 020 3208998
www.coteouest.nl