Op 1 mei afgelopen jaar opende het Waldorf Astoria haar deuren aan de Herengracht. Een prachtig hotel met internationale allure: 93 kamers, niet al te groot in maar liefst zes naast elkaar gelegen 17e eeuwse panden. Met een frisse, lichte en elegante inrichting, zoals het een hotel met allure betaamt natuurlijk. En het leuke is dat zoveel mogelijk historische kenmerken van het pand behouden zijn. Denk hierbij aan de unieke trap van Daniel Marot, architect van koning en stadhouder Willem III, de authentieke muurschilderingen in de Maurer kamer en de oude kluis van de vorige bewoner bank Mees Pierson vind je terug in de Vault bar.

Bij het Waldorf past natuurlijk een restaurant van het hoogste niveau en dus is er een partnership WA_goldfinch01_745x269_FitToBoxSmallDimension_Centergestart met restaurateurs Jonnie en Thérèse Boer van maar liefst drie Michelin sterren restaurant De Librije. Librije’s Zusje is het eerste resultaat van deze samenwerking en slechts zeven maanden na de opening heeft het restaurant al twee Michelin sterren in de wacht weten te slepen! Een prachtige prestatie in zo’n korte tijd.

Maar met succes komt publiek. Het grote publiek. En dus heeft het hotel besloten om nog een brasserie te openen. Begin maart opende daarom Brasserie Goldfinch de deuren. De gerechten komen uit dezelfde keuken dus je kunt dezelfde kwaliteit verwachten maar de sfeer is veel toegankelijker. Op de kaart vind je gerechten als duck pie, krokant speenvarken, rosti met gerookte zalm en Wagyu beef burgers. Yum! En ook in Goldfinch wilden de eigenaren iets terug laten komen uit de 17e eeuw. En dus werden er muren beschilderd met de blauwe kleur van ‘het meisje met de parel’ van Vermeer.

De naam Goldfinch deed mij in eerste instantie denken aan een titel voor een nieuwe James Bond film, maar niets is minder waar. Goldfinch is afgeleid van het vogeltje puttertje dat beroemd werd door een schilderij van de 17e-eeuwse schilder Carel Fabritius. In de Gouden Eeuw kwam het vogeltje veel voor in de Amsterdamse tuinen. En vanuit de brasserie kijk je uit over de prachtige binnentuin van het hotel. Helaas is het nog niet mogelijk om in de tuin iets te drinken of te eten maar wat is niet is kan nog komen… En een mens mag hopen, niet waar?

Mocht je de beroemde Waldorf Salade willen proberen of genieten van een luxe high tea, ga dan een gang verder naar de Peacock Alley. Deze beroemde lounge heeft zijn oorsprong in de moeder der Waldorf’s: het Waldorf Astoria in New York. Gelukkig vind je deze lounge tegenwoordig in bijna alle Waldorf hotels terug. Needless to say dat we zwaar onder de indruk zijn van het hotel, de presentatie van de gerechten en de geweldige service. Je merkt dat er met passie wordt gewerkt en er is echt oog voor detail. Het is zeker de moeite waard om eens een culinair bezoekje aan dit hotel te brengen!

Goldfinch
Herengracht 542-556

Goldfinch..Goldfinch...WA_goldfinch02_745x269_FitToBoxSmallDimension_UpperCenter