Ontbijten is leuk. En blijft leuk. Of het nou een vluggertje doordeweeks is, of een uitgebreide sessie in het weekend: nodig mij uit voor een ontbijtje en make my day. Buiten de deur ontbijten geeft je namelijk het gevoel een toerist in eigen stad te zijn, op wie het jachtige bestaan dat we normaal gesproken leiden, even niet van toepassing is. Een heerlijke zo niet de heerlijkste manier om de dag te beginnen, en dus wat mij betreft de rest van mijn leven minimaal wekelijkse routine.

Ik heb zoals bekend mijn voorkeuren voor ontbijtlocaties. Denk Bru, Two for Joy Coffee Roasters en Mech. Drie zaken waar ik mijn hart aan verloren heb, en waar ik volmondig “JA!” op zeg in geval van een uitnodiging. Maar ja, om nou altijd bij dezelfde stekken rond te hangen, is ook weer zo wat. Vandaag dus twee nieuwe adressen om in gedachten te houden, al gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat ze het net niet halen bij mijn Top 3. Maar goed, je kun niet altijd pieken in het leven en goed gezelschap kan er in dit geval voor zorgen dat ‘gewoon prima’ alsnog ‘fantastisch’ wordt. Dus daar gaan we:

Roost. Om de hoek van het OLvG. Waar, zoals ze zelf zeggen, alles zoveel mogelijk vers en in-house bereid wordt, want dat is nou eenmaal het allerlekkerst. En daarin geef ik ze gelijk. Een plek waar je ongeacht je allergieën alsnog terecht kunt voor een hapje en drankje in de ochtend. De lunchkaart heb ik persoonlijk nog niet uitgeprobeerd, maar met de Steak & Cheese of de luxere variant van het simpele broodje paling die op de kaart staan, schuif ik er graag nog een keertje voor de lunch aan de volgende keer dat ik in de buurt ben. Who’s with me?

Roost(bron foto: retaildesign)

Corner Bakery. Verborgen achter het Museumplein. Een kleine, gezellige – tja, what’s in a name – koffiezaak op de hoek. Waar het op de bank tussen de overvloed aan kussens vooral knus toeven is, al helemaal wanneer buiten de regen tegen de ramen slaat. De plek waar buurtbewoners elkaar weten te vinden voor een uitgebreid bijpraatmomentje ter plaatse of een take-out in geval van haast. Met prima koffieskills (ja, die cortado’s smaakten heerlijk) achter de counter, een overvloed aan taarten op de counter, een lekkere lunchkaart op tafel voor ook de stevige trek, en wijn. Voor als je – ja,ja, ja, wel pas later op de dag natuurlijk – al aan je cafeïne-taks zit.

Corner Bakery

Ontbijt-ze!

Roost – Camperstraat 36

Corner Bakery – Johannes Vermeerstraat 40