Het probleem waar de eigenaren van Nelis mee kampten is er eigenlijk eentje om blij mee te zijn. Vanwege het succes realiseerde Kees en Inge zich dat het kleine, maar huiselijke restaurant in Oost, wel drie keer vol zou kunnen zitten op een avond. Ze worstelden met het welbekende capaciteitsprobleem. De oplossing? Nog een zaak! Maar dan aan de andere kant van de stad, zodat ze in West ook kunnen genieten van Nelis. Perfect thinking!

Sinds begin mei heeft Nelis West zijn deuren geopend op het Witte de Withplein in het hart van de Baarsjes tussen de Jan Evertsenstraat en de Kinkerstraat. Het grootste pluspunt in vergelijk met de zaak in Oost is dat je hier heerlijk in de zon op het grote terras kan dineren. Dat hebben we dan ook maar gelijk gedaan. Het grote zonnige terras ligt aan de weg met tramhalte, maar hier heb je tijdens je verblijf nauwelijks last van- wellicht door de scheiding met grote plantenbakken of doordat het hier gewoonweg wat rustiger is dan dat je gewend bent van Amsterdam.

NelisWest kaart Catch52

NelisWest voor

Om een weloverwogen keuze te kunnen maken van de kaart wordt de ergste honger alvast een klein beetje gestild door een paprikasoepje, popcorn met Marokkaanse kruiden en olijven. Ondertussen arriveert de wijn. Tot mijn geluk beslaat mijn wijnglas wat impliceert dat de wijn goed koud is en het buiten warm is, daar word ik blij van. Er is een keuze van 5 soorten witte wijn per glas en nogmaals 4 aanvullende soorten witte wijn per fles. Het aanbod rode wijn doet hier niet voor onder. En ook dessertwijnen zijn vertegenwoordigd op de kaart.

De dinerkaart is duidelijk vormgegeven- wat ook wel eens anders is, maar toch maakt het de keuze niet gemakkelijker. “Op de kaart staat altijd een gerecht om te delen op basis van het seizoen”, vertelt Kees. Kees noemt het ook wel zijn beroemde ‘combideal’. Op het moment zijn dat Zeeuwse mosselen geserveerd met friet, salade, en een fles Zuid-Afrikaanse Chenin Blanc. Deze avond passeren er vijf tweepersoons pannetjes mosselen onze tafel. De bestseller van het moment.

NelisWest interieur
NelisWest bar

Als rasechte Zeeuw bedwing ik mezelf en kies ik iets anders, aangezien ik begin juni nog een beetje te vroeg vind voor mosselen. Als voorgerecht neem ik de gamba’s in een zoet-pittige saus, geserveerd met zuurdesembrood. De koppen vallen er automatisch af, dus ik hoef ze niet meer te pellen. Handig, scheelt weer vieze handen. Het brood lijkt geroosterd. Een vers, warm sneetje zuurdesembrood net uit de oven had me blijer gemaakt eerlijk gezegd.

NelisWest gamba's

De hoofdgerechten variëren van (veganistische) burgers tot kalfsentrecôte, en van geroosterde runder rib-eye tot op de huid gebakken kabeljauw. Nelis West profileert zich op het diner en biedt volle borden kwaliteit aan. Seizoensgroenten spelen een grote rol bij elk gerecht. Zo is dat ook het geval bij de heilbot. Groene en witte asperges samen met haricots-verts sieren het bord. Dat uit zich in een volledige kleurexplosie van groen, geel, wit en paars: een lust voor het oog. De heilbot is gebakken op een enkel plakje chorizo en bestrooid met macadamia noten crumble. De zachte witte vis in combinatie met de knapperige chorizo en crumble is een erg smakelijke combinatie. Weleens een saus gemaakt van doperwten geproefd? Bij NelisWest kan het de eerste keer zijn.

NelisWest Heilbot

Kortom, de zaak biedt genoeg ruimte voor de hongerige Amsterdammer én de honger wordt hier op een waardige manier gestild.

>>> Toe aan een goed wijntje in de Baarsjes? Wip langs bij Winehouse SOMM.

Nelis West