Carels is back. Een beetje Amsterdammer is eigenlijk wel met Carels opgegroeid. Van het eetcafé aan de Frans Halsstraat of in de Voetboogstraat, tot het nachtcafé in de Saenredamstraat. Carels hoorde er – zeker in menig studentenleven – gewoon bij. Voor een snelle hap, koud biertje of een goed gesprek. Van het Carels imperium overleefde alleen Carels in de Voetboogstraat. Aan de Frans Halsstraat probeerde het menig ondernemer, maar helaas boekte geen een de successen van het vroegere Carels. Na de zoveelste jammere poging in de Pijp werd besloten door de eigenaar van onder meer De Bieb, Johannes en Juuls dat Carels weer terug moest naar de Pijp. Oftewel, de Amsterdamse gezelligheid van weleer.

De naam en de gezelligheid mag dan als vanouds zijn, de rest is behoorlijk vernieuwd. De inrichting ziet er prachtig uit, er is een stevige witkwast doorheen gegaan en de ruimte is veel opener en lichter dan eerst. De kaart komt je misschien wel bekend voor. Alle klassiekers (steak tartare, kreeft, chateaubriand, kabeljauw) staan op het menu. En naast een uitgebreide wijnkaart is er ook een ruime keuze uit verschillende bijzondere biertjes. Carels weet wel welke tradities ze moeten koesteren.

carels 3 carels 1

Ik ga niet bij het hele menu stilstaan (ga vooral zelf proeven, snel!) maar het benoemen meer dan waard: de chateaubriand. Na een aantal klassiekers geproefd te hebben (een halve kreeft, steak tartare, en prima oesters) kwam het echte werk. Een heerlijk malse, smaakvolle en perfect gegaarde chateaubriand. Inclusief heerlijke saus, en lekkere bijgerechtjes als frites met home made mayo en een verse salade. En laat je door de wijnen vooral adviseren, de gastheer wist de perfecte wijn voor bij het vlees (Château La Croix Romane).

Carels heet officieel een eetcafé. Eigenlijk een understatement. Natuurlijk, de eetcafees van nu zijn niet meer zoals die van vroeger waar je blij mocht zijn als je saté van binnen gaar was en de pindasaus warm, maar eigenlijk overstijgt Carels ook het niveau van de nieuwe generatie eetcafees. Alles is van kwaliteit, zonder pretenties. Zodra je het vernieuwde Carels binnenstapt voelt het als een warm bad. De sfeer van toen, het gastvrije personeel, de geweldige ruimte, het voelt allemaal vertrouwd. Als een oude bekende die je na een lange tijd weer ziet. En net zoals het met zo’n ontmoeting gaat genieten we van ieder moment, vliegt de tijd voorbij en gaan we met een voldaan gevoel weer naar buiten. Yep, Carels is back. En hoe.

Carels Eetcafé
Frans Halsstraat 76

P.S. Nog op zoek naar een culinaire kerststal voor volgende week? Carels is beide kerstdagen én tijdens Oud en Nieuw open. Er wordt een speciaal feestelijk viergangenmenu geserveerd.

>>> Check onze andere culinaire kersttips in onze Tip 10 Christmass Edition!