Porem is misschien wel de meest Amsterdamse bar die je kunt vinden in de stad. Kom binnen, loop een paar stappen richting de bar, kijk naar links, zie de foto van Ron Brandsteder in betere jaren, neem plaats op een barkruk en kijk naar het menu. De huisregels zeggen al genoeg. Daarna zie je andere Amsterdammers: Johan Cruyff, Ivo Niehe en André Hazes. De cocktails bij Porem zijn namelijk ingedeeld op basis van deze Amsterdamse iconen. Zin in een snelle lichte cocktail? Go for Johan Cruyff. Meer behoefte aan een een beetje onvervalste zelfpromotie van cocktails waarvan je gewoon weet dat ze goed zijn? Ivo Niehe is your man. En wanneer je trek hebt in een wat diepere ingewikkelde cocktail met een verhaal dan moet je bij André Hazes zijn. Eerlijk, recht voor z’n raap, direct en met een dikke knipoog. Precies zoals eigenaar  en Amsterdammer Remco het voor ogen had. Amsterdamser kun je het volgens mij niet krijgen.

FullSizeRender (10)

Want natuurlijk is het mooi om te zien dat chefs en ondernemers van heinde en verre komen om hun kookkunsten en/of passie voor het vak aan Amsterdam te showen. Hier gebeurt het, hier wil iedereen zijn. Maar zeker niet minder mooi is het als geboren en getogen Amsterdammers niet de stad uitgaan, maar hier blijven om hun dromen waar te maken. En zo kunnen we genieten van internationale sterrenchefs, maar ook van lokale ondernemers. De ideale mix als je het mij vraagt. En hoe zeer ik ook kan genieten van een sterrenzaak, zet mij in een bar als Porem en het is goed. En dat zeg ik als, oké niet helemaal geboren maar wel getogen Amsterdammer. Je herkent ze namelijk gelijk, die Amsterdamse zaken. Het is die humor, die zelfspot, die knipoog, deze zaken hebben gewoon net dat beetje extra.

FullSizeRender (7)

En Porem – gezicht op z’n Mokums – ziet er ook nog eens geweldig uit. Een beetje dat huiskamergevoel, maar dan super stijlvol en alles behalve stoffig. Je moet misschien wel even zoeken (naar het gouden naambordje) maar eenmaal binnen hoef je eigenlijk de hele avond niet meer weg. Want voor wie denkt dat je bij Porem alleen kunt drinken heeft het mis. De bar zit namelijk onder het restaurant Geisha. En – eerlijk is eerlijk, ik wist het niet – daar kun je dus heerlijke sushi en andere Aziatische lekkernijen eten. Die je dus ook aan de bar van Porem gewoon kunt bestellen in de vorm van easy to eat barbites. Maar die cocktails, daar kom je voor. Want die zijn gewoon steengoed. Geen half werk, geen zoete mixdrankjes uit een boekje, hier is het serious cocktail business. Als je het mij vraagt is Porem, net als de mannen op hun menukaart, nu al een onvervalst Amsterdams icoon.

Porem
Geldersekade 17

>>> Benieuwd naar de signature cocktail van Porem? Check Gin & Topics met Remco Babay voor het verhaal achter the one and only Whistle Blower!

>>> Wat ons betreft kan Amsterdam niet meer zonder Porem. Benieuwd naar nog meer Amsterdamse iconen? Naar zaken waar ons Amsterdamse hart sneller van gaat kloppen? Check onze Tip 10 – icons!