Ok, om meteen even orde op zaken te stellen: nee, ik heb geen hete date gehad. En al helemaal niet in de Warmoesstraat. Maar op de vraag of ik het zou willen? Ja. Wel als die hete date me mee zou nemen naar Restaurant Anna in de Warmoesstraat. Of ik hem (all for the greater good, zullen we maar zeggen). Want Restaurant Anna vraagt om eindeloos heerlijke datenights. Waarin je je afwisselend verliest in het eten, de wijnen en elkaar. Al kunnen wij ons voorstellen dat je hier ook voor ‘just an ordinary night with family and/or friends’ of zelfs met die zakenrelatie gewoon een puike avond kunt hebben.

Anna is namelijk één van die ongekende pareltjes temidden van de duistere spelonken van de Warmoesstraat. Of liever gezegd: naast het culinaire geweld van het Krasnapolsky is dit misschien wel hét  eetbare pareltje aan deze illustere Amsterdamse straat. En dat siert ze. Meer dan.

Het restaurant zelf stond al een tijdje op mijn lijst (ja, ik weet het, je hoort het me vaker zeggen, maar dit was er écht een), en ik kan mezelf inmiddels wel voor me kop slaan dat ik hier nooit eerder naartoe ben gegaan. Vooral omdat ik er ontelbaar veel keren langs ben gefietst. Voor iedere lekkerbek die zichzelf hierin herkent: leer van mijn fouten.

Restaurant Anna Amsterdam

Het mooie van dit restaurant is dat je voor binnenkomst überhaupt niet kunt verwachten wat je te wachten staat, en dat je dus hoe dan ook verrast zult worden vanaf je eerste schreden over de drempel. Anna is namelijk veel meer dan je op het eerste gezicht zou zeggen. Je hebt hier namelijk te maken met een lange pijpenla, die loopt van Sodom (de Warmoes) naar Gomorra (het Oudekerksplein). Maar wel eentje waar je – terwijl de rest van het toeristische gepeupel heel hard aan je voorbij gaat – je culinaire hart kunt ophalen. Tijdens 4 gangen, tijdens 5 gangen, of – als je slim bent, trek hebt én het voor het verloop van de avond niet uitmaakt dat je je in een chique vorm ongans kunt eten – tijdens 8 gangen. Uiteraard met een meer dan passend wijnarrangement erbij.

Maar even een tip van onze kant: als je er dan namelijk toch bent, doe dan gewoon eens gek. En ga voor die 8 gangen. Wij zijn zo vrij om ze even voor je in de juiste volgorde te zetten. Onze excuses voor het ontbreken van gang 6: het kuiken was al op voor ‘ie überhaupt kon piepen.

Restaurant Anna Amsterdam

Tonijn – krab – komkommer – sesam – vadouvan

Restaurant Anna Amsterdam

Gazpacho – kreeft – paprika – bleekselderij – mozzarella – tomaat – basilicum

Restaurant Anna Amsterdam

Schol – paling – cantharellen – aardappel – beurre blanc

Restaurant Anna Amsterdam

Gnocchi – ossenstaartbouillon – truffel – parmezaan – portobello – bundelzwam

Restaurant Anna Amsterdam

Eendenlever – rabarber – appel – radijs

Restaurant Anna Amsterdam

USA steak – ratatouille – aubergine – tomatenjus – polenta – knolselderij

Restaurant Anna Amsterdam

Perzik – framboos – amandelen – ganache – chocolade

En dan laten we het strakke interieur met de klassieke invalshoek á la wit linnen op de tafels gewoon simpelweg nog even buiten beschouwing.

Of er nog iets is wat je zelf kunt doen om je avond bij Anna tot een weergaloos succes te maken? Ja hoor. Bel ze op en vraag of je een tafel aan de kant van het Oudekerksplein kunt krijgen. Wel alleen in het geval je met een 2-tje of een 4-tje bent, want anders past het niet. Het restaurant is aan de achterkant namelijk ingedeeld in smalle plateaus, wat ervoor zorgt dat de tafels met dat krakend witte linnen zich uitstekend lenen voor dat gezellige doch oh zo intieme diner voor twee. Of vier dus, maar dat is dan ook de maximale ruimte.

Restaurant Anna Amsterdam

Gezien de zinderende zomerhitte die eraan komt nog een extra tip van het huis: bij heel mooi weer heeft Anna ook nog een terrasje in de luwte van het plein (let wel: first come, first serve). Staat bij ons inmiddels met stip op onze nummer een, want geef toe, is er iets mooiers dan de strompelende toeristenbende aan jezelf voorbij te zien trekken onder het genot van meer dan voortreffelijk eten en meer dan voortreffelijke wijn?

Rest my case.

Restaurant Anna

Warmoesstraat 111

>>> Onverhoopt geen plek in deze culinaire herberg? Tja, onze tips sometimes seem to have that effect on people 😉 The White Room iets terug in de straat in dan ook een prima alternatief. Of onze vrienden van restaurant Vermeer natuurlijk!

Restaurant Anna Amsterdam