Een jaar of vijf geleden heb ik heerlijk gegeten bij Visaandeschelde. Eén van de beste visrestaurants en al jarenlang een begrip. Terwijl ik met mijn tafelgenoot nog een drankje deed aan de bar hoorde ik eigenaar Michiel Deenik enthousiast vertellen tegen bekenden dat hij met plannen bezig is om een nieuwe zaak op te starten. Denk rotisserie. Het klonk geweldig en vooral nieuw: dit concept zag je toen nog niet in de stad. En echte vleesliefhebber die ik ben was ik altijd super benieuwd gebleven wanneer deze newbie open zou gaan. Bij zo’n beetje iedere rotisserie die de afgelopen jaren opende, en trust me, dat waren er heel wat, schoot het door mijn hoofd: zou dit dé zaak zijn? En dan is het nu eindelijk zo ver: na vijf jaar is THE ROAST ROOM een feit!

Een paar dagen na de opening nam ik natuurlijk gelijk de proef op de som om te kijken of de hoge verwachtingen werden waargemaakt. THE ROAST ROOM heeft twee concepten: op de begane grond de ROAST BAR met een iets eenvoudigere brasserie-stijl kaart en op de eerste etage de Rotisserie, het fine dining restaurant. Beiden hebben zo’n 100 zitplaatsen en een ruim terras voor de zomer. Het interieur ziet er prachtig uit. De facade bestaat volledig uit glas, er is veel gewerkt met hout en je ziet veel bronzen elementen zoals de grote fusten boven de bar. En dan de keukens: op beide etages een mooie open keuken met enorme ovens. Ze hebben zelfs als eerste restaurant in Nederland de Australische Beech houtoven, de Californische Southbend broiler, een houtskoolgrill en rotissoire. Maar één van de meest bijzondere elementen is de open slagerij met de grote rijpingskasten waar iedere dag het vlees wordt verwerkt. De indruk wordt in eerste instantie gewekt dat je hier alleen voor lunch en diner terecht kunt maar niets is minder waar. Ze openen al vroeg in de ochtend voor het ontbijt. Dus zakelijke afspraak, lunch met vrienden, romantisch diner of gastenvan de RAI, iedereen is hier welkom.

The Roast RoomEigenaar Michiel Deenik zwaait dus zelf de scepter in de keuken. Daar waar hij bij Vis aan de Schelde vooral de zwarte brigade aanstuurde heeft hij er nu voor gekozen om de directe leiding te nemen over de witte brigade. Zijn vrouw Saskia vertelt ons dat hij echt een perfectionist is en toen THE ROAST ROOM opgezet werd heeft hij ervoor gekozen om zelf aan de slag te gaan in de keuken zodat hij de kwaliteit helemaal zelf in de hand heeft.

Op de kaart een enorm assortiment aan verschillende soorten vlees en bereidingen. Wij kiezen voor The Roastbarhet plateau met charcuterie om mee te starten, we krijgen verschillende soorten worst, heerlijk dungesneden ham die op je tong smelt en tomatenbrood met ailoli. Ons hoofdgerecht is de Butchersteak: heerlijk mals en je proeft absoluut dat je een stukje kwaliteitsvlees op je bord hebt liggen. Eigenlijk precies wat je mag verwachten. De steak wordt geserveerd met een voor ons nu al legendarische béarnaisesaus, heerlijke huisgemaakte frietjes en dito mayonaise en mooie seizoensgroenten in een stoer gietijzeren pannetje. Ook de wijn is dik in orde, die mag natuurlijk niet ontbreken bij een goed stuk vlees. We sluiten ons diner af met een chocolademousse. Huisgemaakt en heerlijk, maar vooral de presentatie is opvallend. We hebben drie porties besteld en krijgen deze in een ijzeren bekken uit de keuken met pannenlikker om zelf over de borden te verdelen. Een leuke presentatie die me nog lang bij blijft! Voor ons volgende bezoek is één van de aanraders de steak tartare. Deze schijnt geweldig te zijn en wordt aan tafel bereid in één van de prachtige trolleys met ook hier koperen details.

THE ROAST ROOM staat voor vakmanschap. Hier klopt het gewoon. Hier wordt door vakmensen met liefde en passie gewerkt en je voelt dat deze zaak er over tien jaar nog zal zijn. Het heeft helemaal de stijl van nu maar er wordt geen gehyped concept neergezet dat over een jaar of wat alweer verveelt. Hier kom je nog jaren terug. Gewoon omdat het klopt!

Het heeft dus even geduurd voordat het broertje van Vis aan de Schelde een feit was maar wat ben ik blij dat ze er zijn. Een aanwinst voor de Rivierenbuurt, maar eigenlijk gewoon voor heel Amsterdam!

THE ROAST ROOM
Europaplein 2
T. 020 723 9614

THE ROAST ROOM