Ondertussen op de redactie van Catch52.nl… blikken we dit jaar iedere maand ook gewoon eens terug op onze belevenissen. En dat allemaal onder het mom ‘wat ons aan jullie opviel’. Van nieuwigheden tot golden oldies, en bovendien doen we zo af en toe ook nog eens een poging om ‘the bigger picture’ samen te vatten. Al was het maar voor onszelf. 

Wat ons deze maand opviel? We vroegen het aan Marianne.

De ontdekking van maart 2016?

Oesters. Nou ja, een echte ontdekking is het niet. Dat wil zeggen: ik wist allang dat ik oesters lekker vond. Maar in aanloop naar onze Tip 10 – Oesters heb ik mezelf opgeofferd om het gros van de tips dan ook maar eens echt uit te proberen. Met de kans dat ik er na 3 dagen al volledig klaar mee zou zijn. Het tegendeel blijkt waar: je kunt mij deze schelpdieren met een gerust hart elke dag, en desnoods zes dagen achter elkaar voorschotelen. Best een leuk culinair experiment, so to say!

Wat mij opvalt is dat de oesters vandaag de dag niet meer als een pretentieus snackje op de kaart staat, maar dat er daadwerkelijk keuze is. Dat horecazaken hun gasten echt iets mee willen geven en oesters willen leren proeven. Er was maar een handvol zaken dat daadwerkelijk een proeverij van oesters op de kaart had staan, maar inmiddels lijkt dit er langzamerhand in te sluipen als gewoonste zaak van de wereld. Een prima ontwikkeling als je het mij vraagt! Door alle proeverijen in de maand april weet ik inmiddels exact welke type oester mijn voorkeur heeft. En ja, dat ik er gerust 48 ‘wegtik’ op een avondje met goed gezelschap…

Zaken waar je wat mij betreft hoe dan ook een keer in je leven oesters moet hebben gegeten? Ben nogal slecht met keuzes maken, maar Cafe-restaurant Stork, de Seafood Bar (en Market – red.), VisaandeSchelde en Brut de Mer staan bij mij sowieso in mijn favorietenlijst. Maar zo kan ik nog wel even doorgaan.

>>> Weten wat Marianne nog meer te vertellen heeft over oesters? Luister dan het fragment terug op AmsterdamFM. Iets met sexy as hell was het toch Marianne?

De leukste plek waar ik ooit een oester at? Smorgasburg, een soort van Neighbourfood Market meets Rollende Keukens op de kade van Williamsbourg, met uitzicht op Manhattan. Tja, dan smaken ze wel hoor!

Oesters banner voorbeeld

Wat deze maand verder nog op viel?

Het culinaire aanbod in hotels. Met mijn hotelachtergrond zijn hotels nog altijd een ‘soft spot’ voor me. En dus is het super om te zien dat de Amsterdammer zelf het ook steeds normaler vindt om naar een hotel te gaan om een hapje te eten of te drinken. Hotels krijgen op die manier een andere functie in de stad. Dat zagen we laatst ook al toen we bij Floor 17 waren: er leek precies een mooie mix te zijn tussen hotelgast en inwoner. En om eerlijk te zijn maakt dat het volgens mij voor beide partijen alleen maar leuker. Floor 17 is trouwens wel een zaak om in de gaten te houden, vanwege het uitzicht en de rooftop (en ja, er staan wat grandioze events weer op stapel deze zomer – red.). Maar het restaurant is ook echt een aanrader.

>>> Binnenkort laten we je nader kennismaken met Chf Inan Sahin, maar in de tussentijd kun je natuurlijk ook gewoon al lezen wat wij van Floor 17 vonden.

Floor 17 Amsterdam 8

Nieuwste aanwinst tussen al het royale aanbod dat er al is, is natuurlijk de NH Luxury Collection, met onder meer het Krasnapolsky. Het wachten is natuurlijk op The White Room, het fine-dining restaurant waar het NH Jacob-Jan Boerma voor heeft aangetrokken. De sneak peek die we afgelopen maand kregen, voorspelde in ieder geval veel goeds. Once again: het belooft vooral ‘sexy’ te worden, als we Jacob-Jan mogen geloven.

Aprilletje zoet heeft nog wel eens een witte hoed

Tja, dat moge duidelijk zijn. Er is nog nooit zoveel over het weer gepraat als in aanloop naar deze Kingsday. Het goede nieuws: het is mei, dus we kunnen weer de wei in. Voor mij voelt Koningsdag altijd als een aftrap van het lente- en het zomerseizoen, en als ik zo om me heen hoor dan ben ik niet de enige die maar al te graag als een vrolijke Campina-koe de wei in wil sprinten.

Dus, om meteen maar even vooruit te blikken: er staat nog veel te gebeuren de komende maanden, al heb ik wel het idee dat het aantal nieuwe zaken dat nog op de ‘coming soon’-modus staat iets lager ligt dan vorig jaar. Voor mij staat de komende maand in het teken van enkele klassiekers op niveau – zo staat er onder meer een diner bij Aan de Poel op het menu. Verder is de Oosterscheldekreeft er natuurlijk weer en liggen de asperges weer in de schappen, en hoop ik dus beiden snel op mijn bord aan te mogen treffen.

Ook voor Catch staat er nog het een en ander op stapel: we werken achter de schermen momenteel hard aan een extra website, overwegen we om langzamerhand eens een blik te werpen over onze stadsgrenzen heen en kunnen we binnenkort onze team-uitbreiding aankondigen. Maar goed, laat ik nog niet al te hard op die zaken vooruitlopen. Het beloven in ieder geval dynamische maanden te worden.

Geen april zonder…

Minimaal een keer het terras op met volop zon op de bol, waardoor je nog harder verlangt naar de komende zomermaanden. Mijn nieuwe favoriet: Stork (review will follow soon – red.)! Met – jawel, daar zijn ze weer – oesters, flessen wijn en vooral een grote tafel vol met vrienden. Het oversteken van het IJ met het pontje voelt bijna even ontspannen als een volledige vakantie.

Stork Amsterdam

Elke maand stellen wij vijf vragen aan een van de dames en heren uit het team van Catch52.nl. Heb jij een vraag die je altijd al hebt willen stellen, of wil jij voor komende maand een tip over een specifiek onderwerp? Mail het ons: info@catch52.nl of laat het ons weten via Twitter of Facebook!