Terpentijn Am

Het Rokin is flink aan het vernieuwen. Niet alleen qua publieke ruimte, maar ook qua horeca. Er waren al wel langere tijd zogenaamde ‘pareltjes onder de tourist traps‘ te vinden in dit gedeelte van het centrum (met Gartine en The Lobby als persoonlijke favoriet), maar het was altijd wel even zoeken. Gelukkig gaat het de langzamerhand de goede kant op. Het is nog even afwachten tot Haussmann zijn deuren gaat openen en de bouwvakkers van de Noord-Zuid-lijn eindelijk voorgoed hun biezen gaan pakken, maar de (vanaf het CS bekeken) rechterzijde van het Rokin begint langzamerhand weer wat culinaire kleur te krijgen.

De laatste culinaire aanwinst hierin is Terpentijn, vlak naast de oudgediende Bar Italia, inmiddels beter bekend als Bar de Paris; de Franse keuken is kennelijk nog steeds een dingetje in de stad. Terpentijn is Frans-Aziatisch ingesteld, en gaat hiermee dus wat voorbij aan de brasserie-keuken. Sterker nog, ze lijken vooral de Oriëntaalse lijn a la Ron’s Gastrobar Oriental en HappyHappyJoyJoy te volgen, zeker ook gezien de hoeveelheid rieten stoommandjes dat we voorbij zagen komen. Maar dat vinden wij helemaal niet erg!

Terpentijn AmsterdamTerpentijn kent twee gedeeltes. Oh ja, en een bescheiden terras, waar je perfect de middag-borrel-zon mee kunt pakken. Het bovenste gedeelte van de zaak is het echte restaurantgedeelte, met een hoog Frans brasserie-niveau dankzij het kraakheldere witte linnen en een speciaal a la Carte-menu. Het onderste gedeelte is vooral bedoeld als bar inclusief hoge borreltafels, met bites, terug te vinden op het streetfood-menu. Onze favorieten van deze laatste kaart? De oesters (maar ja, daar zit je bij mij eigenlijk gewoon altijd wel goed), de fresh summer rolls (geen gefrituurde loempia’s, maar juist gemaakt van rijstpapier), de steamy duck dim-sum (met heeeeerlijke dipsausjes) en de shrimpy toast.

Een klein minpuntje aan de hele zaak: vooral op de donder- tot zondagmiddag/avonden zijn wij dol op de combinatie van een drankje en een bite. Maar als je beneden zit, ben je qua eten ook echt veroordeeld tot alleen de bites van de streetfood-kaart, en dan kan het gebeuren dat je wel iets meer afwisseling wilt. En daar valt, hoe goed je onderhandelingstechniek ook is, ook echt totaal niet van af te wijken. Jammer, want de a la Carte-kaart leest heerlijk, maar om nou voor een gerechtje naar boven te verkassen, da’s ook weer zo wat. Maar ja. Kniesoor, kun je zeggen. Qua sfeer en smaakbeleving gaat Terpentijn menig gewone ‘Bier & Ballen’-middag/avond in ieder geval al ver te boven. En da’s ook al best fijn.

>>> Op zoek naar andere ‘pareltjes onder de tourist traps’ om je culinaire plezier hartje centrum wat te vergroten? Wij hebben ze samen met onze lezers voor je op een rijtje gezet.

Terpentijn

Rokin 103