Hot town, summer in the city… na een kleine regenachtige herfstdip is het weer raak in Amsterdam: we mogen weer zomers genieten. En komt dat even goed uit, met een Parade, een Sail, een Uitmarkt en nog talloze andere festivals en festiviteiten voor de boeg. Amsterdam nodigt uit tot buiten spelen, en dat doen we dan ook graag!

Een van de plekken waar ik graag de zomer vier, is het Westergasterrein. Een locatie die ik eigenlijk pas vrij laat in mijn Amsterdamse bestaan heb ontdekt (ja, ik geef eerlijk toe, het leek altijd zo ver fietsen vanuit de Pijp; niets bleek achteraf minder waar). Maar mede dankzij zaken als Mossel & Gin en toch ook het oude, vertrouwde Westergasterras kom ik er inmiddels graag. Bij de eerstgenoemde vanwege – tja – de mosselen en de gin -; bij het tweede adres vanwege het terras. Het stond immers niet voor niets in onze lijst met voorjaarsterrassen.

Bij het Westergasterras heb je namelijk to-taal niet in de gaten dat je je eigenlijk nog midden in de stad bevindt. Mijn voorkeur: het gedeelte van het terras aan het watertje van het park, op de houten vlonders. Want dat plekje nodigt namelijk uit tot het dichtdoen van de ogen, en langzaam wegdromen bij het geluid van het ruisende riet. Als dat geen rustpunt in eigen stad te noemen is…

Restaurant Westergasterras AmsterdamSinds kort ben ik er echter achter dat het Westergasterras nog veel meer is dan terras. Dat is nou eenmaal het voordeel van zo’n blog: je wordt door lezers nog wel eens ergens op gewezen. En in mijn geval was dat dus de diner-potentie van Westergas. Om precies te zijn: als meat-point voor een van onze Tip 10’s.

En ik moet zeggen: ze hadden gelijk. Het Westergasterras is veel meer dan een zomer-borrelende-terras-locatie. Je kunt er inderdaad ook heerlijk eten. Mijn favoriet? De kingcrab! By far! Ook al ben ik een carnivoor pur sang. Misschien heeft het ermee te maken dat King Crab sowieso een ingredient is dat je maar weinig op de kaart ziet staan. Ik fietste hiervoor tot voor kort dus meestal naar de totaal andere kant van de stad, namelijk Frank’s Smokehouse. Ook niet verkeerd trouwens, maar met een onderkomen in West betekent Westergas toch net even een paar keer minder trappen.

Catch52 - Westergasterras 2Bij het Westergasterras is de King Crab een van de gerechtjes op de fingerfood-kaart, maar wat mij betreft mag dit gerecht direct gebombardeerd worden tot finger-good gerechtje. De combinatie met de tartaar van avocado is namelijk top.  Liever iets meer bite? Kies dan de burger (ook verkrijgbaar als slider trouwens), maar vooral ook de ossenhaas zijn hoogtepuntjes van de menukaart te noemen.

Dus met zoveel lekkers achter mijn kiezen hoop ik dat de zomer voorlopig nog wel even aanhoudt. Wat mij betreft tot eind oktober, net als die zwoele zomer van 2013. Want daar kijk ik nog steeds met veel genoegen op terug. En als die hitte dan uiteindelijk overwaait, wees dan ook niet getreurd. Ik weet zeker dat ze bij het Westergasterras de open haard alvast voor ons aan willen zetten. Ook best gezellig om samen bij weg te kruipen.

Westergasterras

Klönneplein 4-6